Liczba wyników: 10569
Rak trzustki to relatywnie rzadka, ale bardzo śmiertelna forma nowotworu. Okazuje się jednak, że można znacząco obniżyć ryzyko jej rozwoju dzięki stosowaniu dobrej diety.
Regularne spożywanie soi może chronić przed rakiem jelita grubego – dowiedli naukowcy z University of Illinois. A wszystko za sprawą znajdującej się w soi genisteiny – bioaktywnego składnika z grupy fawonoidów, który hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.
Sok pomarańczowy może zmniejszyć ryzyko białaczki, a także pomóc zapobiec nowotworowi piersi, wątroby oraz okrężnicy.
Regularne jedzenie takich ryb, jak makrela, tuńczyk, pstrąg i łosoś może zapobiec różnym chorobom, teraz dowiedziono także, że serwowanie sobie tych gatunków ryb może zmniejszyć ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów.
To dolegliwość, która spędza sen z powiek wielu osobom, choć paradoksalnie nie tym, które na nią cierpią. Chrapanie, bo o nim mowa, to uciążliwy problem, który w naszym społeczeństwie traktuje się nieco z przymrużeniem oka. Dla wielu to niegroźna przypadłość, którą można „ujarzmić” izolując się od „chrapacza”. Tymczasem tej choroby nie wolno lekceważyć, gdyż połączona z bezdechem sennym może prowadzić do poważnych schorzeń.
Z analiz przeprowadzonych przez serwis Money.pl wynika, że zarabiamy coraz mniej, chociaż pracodawców stać jest na podwyżki. Okazuje się, że choć kondycja firm się poprawia, pracodawcy niechętnie rozważają podwyższenie pensji swoim podwładnym. W minionym miesiącu zarobki spadły o dwa procent w odniesieniu do lipca, a w poprzednich kilkunastu miesiącach niewielkie podwyżki padły łupem inflacji.
Witaminy z grupy B zapobiegają złamaniom.
Jak ważne są dla naszego organizmu zdrowe zęby nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Do wielu powodów, dla których należy szczególnie dbać o stan jamy ustnej, trzeba dodać jeszcze jeden. Skandynawscy naukowcy ustalili bowiem, że istnieje zależność pomiędzy stanem naszego uzębienia, a wydolnością pamięci.
36 procent pracowników wybrałoby zatrudnienie bez umowy o pracę lub w oparciu o umowy cywilno-prawne, gdyby dzięki temu mogli zarabiać więcej – wynika z ankiety przeprowadzonej we wrześniu przez serwis Praca.pl. Okazuje się, że pomimo narzekań na „umowy śmieciowe” i szarą strefę, spora grupa Polaków decyduje się pracować na czarno.
Dieta osoby chorej na cukrzycę typu 2 w powszechnej opinii wiąże się z wieloma rygorystycznymi ograniczeniami. Tymczasem diabetycy winni ograniczyć spożywanie tylko tych produktów, które odpowiadają za wzrost stężenia glukozy we krwi pojawiający po posiłku. Podkreślają to eksperci, którzy wzięli udział w IV Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, który odbył się w dniach 12-14 września w Zawierciu pod hasłem „Leczenie otyłości to więcej niż dieta”.