Liczba wyników: 18445
Już kilka badań dowiodło, że serwowanie sobie słodkich napojów zwiększa ryzyko zaburzeń metabolicznych i cukrzycy. Kolejne testy dowodzą, że napoje te są szczególnie niekorzystne dla naszego organizmu.
Zbliża się czas największego nasilenia zachorowań na grypę i choroby grypopodobne. Zakażenie wirusem grypy może dosięgnąć każdego, jednak najbardziej narażone są osoby z grup ryzyka np. seniorzy, dzieci czy kobiety w ciąży. Grypa to nie przeziębienie, a jej konsekwencje mogą prowadzić do poważnych powikłań, a nawet zgonu. Grudzień to ostatni moment na szczepienie i zabezpieczenie się przed szczytem epidemicznym.
Legendarny włoski filmowiec, laureat Oscara za "Ostatniego cesarza" nie żyje. Twórca miał 77 lat.
Seniorzy należą do grupy częstych klientów różnych instytucji finansowych, w tym firm pożyczkowych. Zazwyczaj są też sumienni i w porę płacą swoje zobowiązania. Niestety, bywa i tak, że liczba i kwoty pożyczek przekraczają możliwości spłacania. Jak uniknąć takiej sytuacji? Na co zwracać uwagę przy gospodarowaniu pieniędzmi? Czy istnieje "dobra pożyczka dla seniora"?
Cukrzyca to nie problem podwyższonego stężenia glukozy we krwi - to kwestia złożonych zaburzeń metabolicznych, które, o ile nie będą skutecznie korygowane, prowadzą do kalectwa w postaci: ślepoty, amputacji, konieczności dializoterapii, zawału serca, udaru mózgu, uszkodzenia układu nerwowego. Cukrzyca jest również problemem społecznym, osobistą tragedią chorych, dotkniętych powikłaniami, a także ich rodzin – mówi prof. Krzysztof Strojek, Kierownik Oddziału Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu, Konsultant Krajowy w dziedzinie Diabetologii.
Fizjologii nie da się oszukać. Ludzki organizm podlega procesowi starzenia – z biegiem lat wydolność procesów biochemicznych spada, możliwości regeneracyjne tkanek zmniejszają się, a komórkowe mechanizmy naprawcze zawodzą. Dochodzi do kumulacji oddziaływania szkodliwych czynników środowiskowych, wynikających między innymi z przewlekłego przyjmowania leków czy niezdrowego stylu życia. Dlatego tak ważne jest regularne badanie się, by w porę zauważyć i zacząć leczyć choroby.
Niezbilansowana dieta, używki, brak aktywności fizycznej, nadwaga, stres – to główne czynniki ryzyka, które sprzyjają występowaniu wysokiego cholesterolu. Stąd już tylko krok do choroby wieńcowej i zawału serca. Kluczowe jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi, które pozytywnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu i obniżają zarówno poziom złego cholesterolu, jak i ryzyko chorób wieńcowych. Podobnie pozytywny wpływ na organizm ma także białko sojowe czy ciecierzyca.
Jest wyjątkową ozdobą, modną „biżuterią” czy wreszcie osobistą pamiątką - co siedemnasta Polka ma przynajmniej jeden tatuaż. Bogactwo wzorów, artystyczny kunszt i bezpieczne metody zachęcają coraz więcej kobiet do akcentowania w ten sposób swojego stylu.
Cukier, alkohol i silnie barwiące produkty – od zawsze przestrzegali nas przed nimi rodzice i dentyści. Dlaczego powinniśmy unikać tych artykułów i jak oddziałują na nasze zęby? Warto wiedzieć, co zrobić, aby uchronić jamę ustną przed ich szkodliwym działaniem.
Ostatnio dużo się pisze o wpływie mikroflory jelitowej na fizyczne i psychiczne zdrowie, okazuje się bowiem, że jej stan znacząco przekłada się zarówno na jeden, jak i drugi jego wymiar. Teraz zbadano, jak zmiany w mikrobiomie jelit wywołują uszkodzenia na poziomie komórkowym, co z kolei oznacza przyspieszone starzenie się.