Liczba wyników: 11969
W trosce o piękno włosów zbyt często skupiamy się na suplementach diety, zamiast czerpać witaminy i składniki mineralne w ich naturalnej postaci, a więc z codziennie spożywanych posiłków. Tymczasem zbilansowana dieta oraz pełnowartościowe posiłki stanowią podstawę zdrowych włosów.
Ten typ wirusowego zapalenia wątroby został poznany dopiero w 1988 r. Wcześniej był określany jako zapalenie wątroby typu „nie-A, nie-B”. Dziś na świecie zakażonych wirusem HCV (ang. Hepatitis C Virus) jest ok. 185 mln osób, tj. ponad pięć razy więcej niż żyjących z HIV/AIDS. Jak wygląda sytuacja w Polsce?
Hemoroidy to dość powszechna dolegliwość, która według badań dotyka nawet 70% osób powyżej 30. roku życia. Problem w tym, że choroba ta często uznawana jest za temat tabu i wielu pacjentów, zamiast zgłosić się do lekarza, próbuje leczenia powszechnie dostępnymi środkami. Takie podejście może jednak sprawić, że z czasem jedynym rozwiązaniem staje się zabieg chirurgiczny.
Jeśli chcemy mieć energię do działania na cały dzień, nie możemy unikać pierwszego posiłku po wstaniu z łóżka. Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Co jeść, aby żyć zdrowo i mieć energię?
Jak wykazały nowe badania, pozytywne myślenie i zwiększenie aktywności fizycznej może pomóc leczyć syndrom przewlekłego zmęczenia (Chronic Fatigue Syndrome, CFS).
Dostępność nowych kuracji pozwala bardzo realnie myśleć o przejęciu kontroli nad problemem zakażeń HCV. Jest to niewątpliwie zadanie trudne, ale chyba całkiem realne – mówi dr. hab. n. med. Krzysztof Tomasiewicz, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Zakaźnych Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
Uważasz, że choroba Alzheimera dotyczy tylko seniorów, na dodatek, że nie można jej leczyć? Weryfikujemy to i inne popularne przekonania na temat tej skomplikowanej choroby. Choroba Alzheimera wymyka się szablonom, wciąż jeszcze nie wiemy o niej wszystkiego, natomiast wiemy, że pierwszym ważnym krokiem, by ją poznać jest obalenie fałszywych teorii na jej temat.
W Chorwacji jest ponad 41 tysięcy zarejestrowanych hodowców winorośli i ponad 1600 producentów wina, a regiony słynące z jego wytwarzania można znaleźć zarówno na wybrzeżu, jak i w głębi kraju. Produkcja wina zalicza się do jednego z najszybciej rozwijających się sektorów chorwackiej gospodarki. Z produkcji wina słynie przede wszystkim Slawonia – region położony w północno-wschodniej części kraju, gdzie uprawiany jest najpopularniejszy szczep winorośli - Graševina. Ciepła jesień w tym regionie przyciąga wielu turystów i smakoszy wina, którzy poza unikalnymi gatunkami win, mogą tu również spróbować wyśmienitych potraw lokalnej kuchni oraz wybrać się na wycieczkę po okolicznych winnicach.
29 października obchodziliśmy Światowy Dzień Udaru Mózgu promowany przez World Stroke Organization.
W ostatnich latach popularność zyskiwał niskotłuszczowy sposób odżywiania się i wielu ludzi zastępowało tłuszcze cukrami, ale teraz naukowcy wykazują, że cukier jest winien drastycznmu zwiększeniu wskaźników cukrzycy, otyłości i innych chorób cywilizacyjnych.