Liczba wyników: 950
Wraz z wiekiem kobiety stają się bardziej narażone na choroby serca i udar mózgu. Szczególne zagrożenie dotyczy pań po menopauzie. Odpowiednia dieta i trochę ruchu pomoże ochronić się przed wspomnianymi problemami zdrowotnymi.
Ekspozycja na światło słoneczne może być ostatnią rzeczą, o której się myśli w tę zimową pogodę, w rzeczywistości jednak to właśnie teraz nie powinniśmy unikać przebywania na zewnątrz, bo to grozi niedoborem witaminy D.
Rytm i jakość snu zależy od tego, co jemy. Kto spożywa więcej kalorii, doświadcza intensywniejszych problemów z nocnym odpoczynkiem.
Super jedzenie to najbardziej odżywcze pożywienie stanowiące świetne źródło licznych minerałów, witamin, enzymów, antyoksydantów, protein, koenzymów. Eksperci popularyzują produkty najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Mężczyźni, którzy zażywają duże dawki witaminy C, mogą mieć dwukrotnie ryzyko kamieni nerkowych niż pozostali panowie.
Cichy złodziej kości – tak nazywa się tą chorobę. Osteoporoza, bo o niej mowa, potrafi przez lata działać w ukryciu, by dać o sobie znać często dopiero w zaawansowanym stadium. Dlatego należy dołożyć wszelkich starań, zwłaszcza przekraczając 50-ty rok życia, by wzmacniać kości i dbać o ich stan.
Zmniejszenie masy mięśni nie tylko wpływa na zdolność do podnoszenia ciężkich przedmiotów, ale sprawia też, że trudniej jest zachować równowagę. Trudności z utrzymaniem stabilnej postawy natomiast prowadzą do częstszych upadków, a nawet przeszkadzają w wykonywaniu najprostszych, codziennych zadań.
Na pytania dotyczące najczęściej pojawiających pytań na forach internetowych dotyczących grypy odpowiada prof. dr hab. Lidia Brydak, kierownik Zakładu Badania Wirusów Grypy z Krajowego Ośrodka ds. Grypy, placówki Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH.
W wymiarze globalnym to choroby serca stanowią najpowszechniejszą przyczynę śmierci, ale są kraje, w których to problemy wieku starczego stanowią pierwsza przyczynę zgonu.
Świąteczny okres słynie z suto zastawionych stołów i folgowania apetytowi, ale i wyrzutów sumienia z powodu przejadania się. Zastosowanie kilku wskazówek ekspertów pozwoli jednak na spokojne raczenie się świątecznymi potrawami przy zachowaniu zdrowego umiaru.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami