Liczba wyników: 12006
Jak wyjaśniają naukowcy z University of Guelph, nagły spadek poziomu glukozy, który ma miejsce, gdy jesteśmy głodni, może wpływać na nasz nastrój.
Prawie każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę skłamać np. co do wysokości rocznego dochodu, wieku, czy poziomu wykształcenia. Ale co sprawia, że faktycznie decydujemy się minąć z prawdą?
Warszawski Urząd Miasta przyjmuje głoszenia osób chcących wziąć udział w projekcie projektu „Magus - warszawski pilotażowy program wspierania przedsiębiorczości wśród osób powyżej 50 roku życia". Jego celem jest zwiększenie poziomu zatrudnienia wśród osób starszych.
Ile zjadamy cukru? W rok zapewne worki. Cukier spożywamy nie tylko słodząc herbatę czy kawę. Znajdziemy go ukrytego w wielu produktach. Przykład? Dosładzane są soki, jogurty, serki, sosy... W niewidocznej formie znajduje się w większości przetworzonych produktów. Jak go znaleźć?
Fast food jest uzależniający, bo zawiera duże ilości tłuszczu, cukru i soli. W efekcie szukamy znacznych dawek tych skłądników w pożywieniu i coraz chętniej sięgamy po produkty z ich zawartością. Pomocny w ograniczaniu ochoty na jedzenie tego rodzaju może być sen.
Jeśli niedosypiasz, znacznie bardziej narażasz się na szybszy rozwój demencji. Niedostateczna ilość snu oznacza wzrost poziomu związanego z rozwojem otępienia białka o nazwie tau.
Długotrwała ekspozycja na zanieczyszczenia powietrza zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc nawet, jeśli stężenie niebezpiecznych cząstek jest poniżej dopuszczalnego poziomu, piszą uczeni na łamach Lancet Oncology.
Nowe badania wiążą niższy poziom sodu (soli) we krwi z podwyższonym ryzykiem złamań i upadków u osób starszych.
Dni majowe sprzyjają pielgrzymkom do miejsc kultu, zwłaszcza maryjnego. Po całej Europie rozsiane są sanktuaria, które warto odwiedzić. Dlatego zanim zdecydujemy się na podróż, warto poznać historię, która kryje się za danym miejscem.
Producenci jedzenia nie żałują cukru w swoich produktach, także tych, które nie są słodyczami. Wszystko dlatego, że znacznie poprawia smak i dzięki temu zwiększa sprzedaż. Okazuje się jednak, że nie tylko eksperci zwracają uwagę na to, że artykuły spożywcze są za słodkie, sami konsumenci także tak je postrzegają.