Liczba wyników: 5710
Większe spożycie żelaza hemowego, rodzaju pierwiastka występującego w czerwonym mięsie i innych produktach zwierzęcych - w przeciwieństwie do żelaza niehemowego, występującego głównie w produktach pochodzenia roślinnego - jest związane z wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
Witamina D może być metabolizowana inaczej u osób z podwyższonym wskaźnikiem masy ciała (BMI). Sprawdzono, czy przyjmowanie witaminy D lub suplementów z omega-3 pochodzenia morskiego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, choroby serca lub udaru.
Eliminacja uszkodzonych składników komórkowych jest niezbędna do utrzymania zdrowia tkanek i organów ciała. Na Uniwersytecie w Bonn odkryto mechanizmy usuwania odpadów komórkowych, pokazując, że aktywuje je trening siłowy aktywuje takie mechanizmy.
Korzyści zdrowotne wynikające z eskpozycji na słońce mogą przeważyć nad ryzykiem dla osób mieszkających na obszarach o ograniczonym nasłonecznieniu.
Intensywne ćwiczenia przed snem od dawna nie są polecane, ale naukowcy z University of Otago odkryli, że krótkie serie lekkiej aktywności mogą prowadzić do lepszego sypiania.
Osoby z nadwagą, które ignorują sygnały swojego ciała, że czas spać, ponoszą tego istotne negatywne konsekwencje.
Umywalki i zlewozmywaki są siedliskiem niebezpiecznych drobnoustrojów, które mogą powodować choroby, takie jak zapalenie płuc, choroba Legionistów i zakażenia ran, ostrzegają eksperci z Flinders University.
Chociaż praca jest czasami stresująca dla każdego, niektórzy ludzie traktują stres jako swój „znak rozpoznawczy". Na University of Georgia Terry College of Business wykazano, że osoby, które chwalą się swoim poziomem stresu, są postrzegane przez współpracowników jako mniej kompetentne i mniej lubiane.
Zdrowa dieta i regularne ćwiczenia zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2 nawet u osób z wysokim ryzykiem genetycznym tej choroby. Innymi słowy, wszyscy zyskują na zmianach w stylu życia, niezależnie od dziedziczonego zagrożenia, mówią eksperci z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii.
Do produkcji odzieży wykorzystuje się tysiące substancji chemicznych. Naukowcy z Uniwersytetu w Sztokholmie sprawdzili, czy w kupowanych przez nas ubraniach również znajdują się te związki. Zidentyfikowano kilka substancji stwarzających zagrożenie dla zdrowia i nawet bawełna organiczna nie gwarantowała, że tekstylia będą nietoksyczne.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami