Liczba wyników: 962
Osoby z nadwagą cechują się niższym prawdopodobieństwem wcześniejszej śmierci.
Alkohol jest w naszej kulturze dość powszechny. Czymś mocniejszym świętujemy niemal każde ważne wydarzenie, zarówno wesołe, jak i smutne. Napoje wyskokowe serwowane są zarówno na weselach, jak i stypach. Poza tym wielu ludzi niemal codziennie wieczorem raczy się piwem lub kieliszkiem wina, a nawet czymś „mocniejszym". Jak to nas wpływa? Alkohol ma zarówno dobre, jak i negatywne skutki dla zdrowia. Zobacz, jakie.
Jak wynika z kanadyjskich badań, regularne spożywanie orzechów drzewnych może chronić przed zespołem metabolicznym i cukrzycą typu 2.
W okresie wakacji większość z nas korzysta z kąpieli słonecznych. Pomimo rosnącej świadomości dotyczącej zagrożeń, które wynikają z promieniowania UV, nie maleje liczba sympatyków opalania. Jeżeli już decydujemy się na korzystanie z promieni słonecznych, warto robić to odpowiedzialnie, aby uniknąć przykrych konsekwencji. O zagrożeniach związanych z opalaniem, czerniaku i możliwościach jego leczenia rozmawiamy z Beatą Jasińską, dermatologiem i dermatochirurgiem ze Scanmed Multimedis.
Zacięty, wesołkowaty, smutny – czy wiesz, że niekorzystny wygląd twarzy to często efekt schorzeń stomatologicznych? Okazuje się, że dentysta potrafi poprawić wygląd całej twarzy.
Hemoroidy, zwane guzkami krwawniczymi znajdują się w każdym organizmie człowieka. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, a w szczególności jego dolnego odcinka. Zdrowe, nie wywołują żadnych objawów, ale kłopot zaczyna się gdy hemoroidy dopada stan zapalny.
ieta o wysokiej zawartości tłuszczu zaburza 24-godzinny zegar wewnętrzny organizmu, który reguluje sen, apetyt, a także codzienny rytm wielu funkcji metabolicznych.
Uczeni z North American Menopause Society (NAMS) ostrzegają, że powszechnie rekomendowane suplementy z wapniem mogą nadmiernie podnieść poziom tego pierwiastka, co zwiększa ryzyko kamieni nerkowych, a także innych problemów zdrowotnych.
Kofeina może pomóc zintensyfikować utratę na wadze i zapobiec nabywaniu dodatkowych kilogramów.
Wyniki metaanalizy opublikowanej w czasopiśmie internetowej „Neurology" wskazują, że nawet niewielki wzrost spożycia białka, tj. o 20 gramów dziennie, może zmniejszyć ryzyko udaru, zwłaszcza jeśli białko pochodzi z ryb.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami