Liczba wyników: 3336
Szybkie tempo życia i pracy, stres, brak aktywności ruchowej, niezdrowa dieta zawierająca dużą ilość tłuszczów nasyconych i typu trans - to główne przyczyny chorób układu sercowo - naczyniowego, z powodu których na całym świecie umiera rocznie aż 17,1 miliona osób, w tym ok. 35 tysięcy Polaków. 26 września po raz 10.we wszystkich krajach obchodzony będzie Światowy Dzień Serca.
Dzięki odpowiedniemu jedzeniu i ćwiczeniom może zmniejszyć obciążenie serca z powodu nadciśnienia. Antynadciśnieniowa dieta obejmuje ograniczenie alkoholu, soli i cukru, a także dodanie do posiłków dużej ilości warzyw i owoców.
Określona dieta jest niezbędna, jeśli chce się schudnąć. Ale temu, jak przebiega cały proces, towarzyszą różne czynniki. Okazuje się, choć brzmi to paradoskalnie, że pesymistyczne nastawienie sprzyja osiągnięciu wyznaczonego celu.
Europa zmaga się z kryzysem otyłości o bardzo silnym natężeniu. Niezdrowa dieta i brak aktywności fizycznej zwiększają zarówno obwód talii, jak i koszty opieki zdrowotnej, informuje Światowa Organizacja Zdrowia.
Powszechnie wiadomo, że dieta ma zasadniczy wpływ na nasze samopoczucie i wygląd. Zdrowe odżywianie się stanowi jednak pewne wyzwanie wobec nawału informacji na temat tego, co zdrowe i niezdrowe oraz bogatego, ale nie zawsze klarownego rynku artykułów żywnościowych.
Zaburzenia odżywiania nieproporcjonalnie częściej dotykają nastoletnich dziewcząt i młodych kobiet, ale nie każdy, kto cierpi na dolegliwości takie jak anoreksja lub bulimia pasuje do tego opisu. Dojrzałe panie również doświadczają tych wyniszczających organizm chorób.
43 proc. Polaków deklaruje, że nie je w ogóle lub stara się ograniczać jedzenie mięsa. Fleksitarianizm to dieta polegająca na spożywaniu ograniczonej liczby posiłków mięsnych, najabrdziej zbliżona jest więc do kuchni określanej w Polsce jako jarska.
Każdy, kto kiedykolwiek podejmował próbę odchudzania się, wie, że kluczem do sukcesu jest nie tylko odpowiednio ułożona dieta i plan treningowy, ale – przede wszysktim – ich przestrzeganie i właśnie to staje się ogromnym wyzwaniem.
Naukowcy odkryli, że czynniki genetyczne, opalanie się oraz dieta ogrywają rolę w zagrożeniu danej osoby niedoborem witaminy D. Przeprowadzone badania asocjacyjne całego genomu, które w części zostały sfinansowane ze środków unijnych, ujawniają trzy miejsca genetyczne powiązane ze stężeniem witaminy D. Odkrycia zostały opublikowane w internetowym wydaniu magazynu The Lancet.
Natura sama wyszła naprzeciw pięknemu wyglądowi. Okazuje się, że zdrowa dieta może zastąpić chirurgię plastyczną. Najnowsze badania pokazały, że ludzie, którzy jedzą dużo warzyw i owoców, mają mniej zmarszczek.