Liczba wyników: 5433
Jedzenie większych ilości ryb, w tym tuńczyka i innych ryb, niekoniecznie smażonych, może być związane z ryzykiem czerniaka złośliwego.
Dobre dla serca są nie tylko brokuły, cebula czy marchew, ale i odmiana rzodkiewki japońskiej. Według dietetyków związki znajdujące się w uzyskującej znaczne rozmiary Sakurajima daikon mogą pomóc w ochronie naczyń wieńcowych i potencjalnie zapobiegać chorobom serca oraz udarom.
Ludzie, którzy szybko w odpowiedni sposób reagują na bodźce żywnościowe, schudli więcej i skuteczniej utrzymywali nową wagę dzięki nowemu alternatywnemu programowi odchudzającemu, który ma na celu poprawę reakcji ludzi na głód i zdolności opierania się chęci na jedzenie.
Funkcje poznawcze w średnim wieku są silnym wskaźnikiem tego, czy u danej osoby może rozwinąć się w późniejszym życiu demencja. Teraz ustalono, że zwiększanie terenów zielonych na obszarach miejskich może pomóc poprawić funkcje poznawcze u kobiet w średnim wieku. Przekłada się to osłabienie objawów depresji, która z kolei jest czynnikiem ryzyka demencji.
Zmiany w stylu życia mogą pomóc poprawić zdolności kognitywne starszych osób doświadczających osłabienia funkcji poznawczych, które jest charakterystyczne dla etapu przed rozwojem demencji.
Osoby, które są otyłe od wczesnego okresu życia, mają ponad dwukrotnie wyższe ryzyko trudności w wykonywaniu codziennych zadań niż ci, którzy nigdy nie zmagali się z otyłością
Gruźlica to poważna choroba zakaźna wywoływana przez bakterię Mycobacterium tuberculosis. Atakuje ona głównie płuca, ale również inne narządy są zagrożone.
Japońskie kobiety doświadczają znacznie mniej problemów z menopauzą niż ich rówieśniczki z Ameryki Północnej. O wiele rzadziej zmagają się z uderzeniami gorąca i nocnymi potami.
Zidentyfikowano sposób, w jaki mózg selekcjonuje emocje podczas snu, aby skonsolidować przechowywanie tych pozytywnych, a jednocześnie tłumić negatywne.
Na Uniwersytecie Minnesoty odkryli nowy sposób, w jaki dieta może wpływać na choroby związane ze starzeniem się.