Liczba wyników: 12139
Nadciśnienie to jedna z głównych przyczyn chorób układu krążenia, które stanowią pierwszy powód śmierci na całym świecie. Dolegliwość jest powszechna i coraz częściej skutecznie leczona, ale ilość jej przypadków ciagle wzrasta.
Olej z dzikiego oregano, który zawiera dużo karwakrolu, zabija bakterie, grzyby czy wirusy. Dzięki temu pełni rolę naturalnego antybiotyku, który wspomaga układ odpornościowy w okresie jesienno-zimowym.
W sezonie 2015/2016 od września do stycznia zanotowano łącznie ponad 1,6 miliona przypadków zachorowań na grypę. Prawie 80 proc. Polaków próbuje leczyć się na własną rękę. Z reguły zapominamy, że najlepsza jest profilaktyka – duża dawka witaminy C, sen, zbilansowana dieta i trochę ruchu. Jak wzmocnić odporność zimą?
We Francji obchodzony jest dziś dzień beaujolais nouveau – młodego wina, powstałego z winogron gatunku gamay noir lub pinot noir zebranych w tym roku. Dlaczego pierwsze butelki młodego wina otwiera się akurat w trzeci czwartek listopada? Ponieważ tego dnia upływa dokładnie 6 tygodni od pierwszego winobrania.
Jedną z popularniejszych dysfunkcji widzenia po przekroczeniu 40. roku życia jest starczowzroczność, inaczej nazywana prezbiopią. Objawia się tym, że obraz z bliska staje się nieostry i rozmazany, gdy dalszy plan widzimy zupełnie wyraźnie. Szacuje się, że ze względu na starzenie się społeczeństwa z roku na rok zwiększa się również procent osób dotkniętych tym problemem.
To, ile przybierasz na wadze w czasie swojego dorosłego życia, ma znaczenie dla ryzyka rozwoju raka w starszym wieku.
W kuchni każdego herbacianego smakosza z pewnością znajduje się kilka gatunków tego znakomitego naparu. Najpopularniejsze odmiany to jednak bez zmian herbata czarna oraz zielona. Czy zastawialiście się kiedyś, jakie różnice towarzyszą procesowi ich produkcji? Wyjaśniamy jak wygląda proces tworzenia herbaty czarnej i zielonej.
W przypadku starszych kobiet, dieta bogata w mięso zwiększa ryzyko niewydolności serca.
W jelitach i na skórze żyją miliardy pożytecznych dla człowieka bakterii. Niestety w ciągu życia mikroflora jelitowa ulega systematycznemu niszczeniu. Negatywnie wpływa na nią nie tylko stres i nieodpowiedni tryb życia, ale także zażywane leki. Jednymi z największych czynników szkodzących przyjaznym bakteriom, są właśnie antybiotyki. Natomiast probiotyki, czyli przyjazne bakterie, pozytywnie wpływają praktycznie na każdy aspekt zdrowia człowieka, w szczególności na przewód pokarmowy.
Herbatę wielu z nas pije niemal codziennie, samą lub jako dodatek do posiłku, jednak rzadko kiedy zastanawiamy się nad tym, w jaki sposób możemy ją jeszcze wykorzystać. Na Cejlonie herbata uprawiana jest już od ponad 150 lat. Nic więc dziwnego, że właśnie Lankijczycy wiedzą najwięcej o jej właściwościach, nie tylko tych kulinarnych.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu