Liczba wyników: 9017
Starsze kobiety, które chcą utrzymać odpowiednią wagę - co stanowi pewne wyzwanie dla wielu pań po menopauzie - powinny rozważyć cztery konkretne nawyki żywieniowe, wynika nowych badań.
Najnowsze globalne badanie Prosumer Report „Starzenie się kontra kult młodości” przedstawione przez Euro RSCG Sensors pokazuje znaczące zmiany w podejściu do starzenia się. Z raportu wynika, że wierzymy, iż będziemy starzeć się z wdziękiem, a sama starość przyjdzie do nas przynajmniej 10 lat później niż do naszych rodziców. Wbrew obiegowym przekonaniom nie chcemy zatrzymać młodości za wszelką cenę, a żyć tylko tyle, ile potrzeba.
Czasami patrząc na lansowany w mediach wizerunek kobiety ma się wrażenie, że kobiety po 30 przestają istnieć. Jeśli już, to występują jako matki lub babcie. Pojawiają się także w charakterze specjalistek, cytowanych autorytetów. Jednak rola obiektów męskiego uwielbienia jest zarezerwowana dla dwudziesto-, czasem trzydziestolatek.
Co, jak i kiedy jemy, ma wpływ na nasze możliwości poznawcze. Dietetycy polecają określony sposób odżywiania się jako jeden z elementów dających szansę na dłuższe cieszenie się pełnią możliwości intelektualnych.
Być może odkryto źródło młodości! Od dawna usilnie poszukiwany sposób na przedłużenie życia prawdopodobnie został odnaleziony - w laboratorium Uniwersytetu Paryż-Południe odkryto, że cząsteczki fulerenu składające się z 60 atomów węgla dają nadzieję na długowieczność.
W 2050 roku w Afryce będzie żyło prawie tak wielu seniorów jak w Europie. Tymczasem w polityce społecznej na Czarnym Kontynencie brak niezbędnych rozwiązań dotyczących finansowania i systemu opieki społecznej w jeszcze większym stopniu niż na Starym Kontynencie.
Naukowcy odkryli, że wyciągi z rośliny występującej na suchych obszarach Indii i Pakistanu mogą zabijać komórki nowotworowe i nie powodować szkodliwych skutków ubocznych charakterystycznych przy chemioterapii.
Jak informuje The New York Times, według naukowców starsi mężczyźni częściej zostają ojcami dzieci z autyzmem i schizofrenią.
Niespełna 21 proc. osób po 45 roku życia je warzywa i owoce kilka razy dziennie. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” jeszcze rzadziej sięgają po nie osoby młode. Jedynie 13 proc. z nich je warzywa i owoce kilka razy dziennie.
Kanony piękna ulegają zmianom, ale chęć bycia atrakcyjnym jest stała. Wygląd ma wpływ na pracę, zarobki, życie społeczne, etc. więc niemal każdy stara się, nie zawsze świadomie, już własnym wizerunkiem zyskać przychylność otoczenia. Dlaczego jednak ładny wizerunek oznacza zwykle młody wygląd?
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu