Liczba wyników: 1465
Wiadomo, że witamina D pomaga w zachowaniu zdrowia kości, bierze udział w różnych procesach w organizmie, zmniejsza ryzyko demencji. Nowe badania wskazują, że może mieć również właściwości ochronne przed rakiem.
Gorzki posmak to normalna reakcja po zjedzeniu np. sałatki z cykorią lub wypiciu czarnej kawy. Jednak, gdy gorycz towarzyszy nam niezależnie od jedzenia, może mieć bardziej tajemnicze źródło – problemy stomatologiczne, wahania hormonalne, skutki uboczne spożycia leków, a nawet może sygnalizować o poważnej chorobie.
Sezon przeziębienia i grypy nie kończy się wraz z ustaniem mrozów. Przełom zimy i wiosny to znakomity czas do zmasowanego ataku wirusów i bakterii. Jak uniknąć kolejnej infekcji? Jednym ze sposobów jest odpowiednia higiena jamy ustnej. Oto kilka dobrych nawyków, które szybciej pomogą wrócić do formy.
Kilka niespecyficznych, bo mogących świadczyć o wielu chorobach, symptomów - jeśli uparcie powraca i nie daje się wskazać innej ich przyczyny - może oznaczać rozwój nowotworu. Nie ignoruj tych sześciu objawów.
Sklepowe półki uginają się od gazowanych i niegazowanych napojów. Znaczna większość zawiera duże ilości cukru, a on jest uzależniający i im częściej sięgamy po te produkty, tym większą mamy na nie ochotę. Tymczasem poprzez picie tych napojów możemy wyrządzić sobie krzywdę - rzecz dotyczy nie tylko naszej sylwetki, ale i zdrowia. Ludzie, którzy sięgają po wspomniane napoje, mają o wiele większe ryzyko śmierci z powodu chorób serca.
Czynniki dziedziczne stanowią przyczynę ok. 10-30 proc. wszystkich nowotworów. Są one szczególnie istotne w przypadku raka piersi czy raka jajnika, na których występowanie ma wpływ mutacja genów BRCA1 lub BRCA2, zwiększająca o ok. 40 proc. ryzyko zachorowania na raka jajnika i aż o 70 proc. na raka piersi. Szacuje się, że dziś zaburzenia te występują u 1 na 300 kobiet w Polsce. Jak podkreślają eksperci, czujność onkologiczną powinny zachować szczególnie te osoby, u których nowotwór wystąpił w rodzinie w młodym wieku, wówczas warto wykonać test predyspozycji genetycznych.
Palenie tytoniu jest bardzo szkodliwym nałogiem, który wpływa negatywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Najbardziej destrukcyjnie wpływa jednak bezpośrednio na płuca – może doprowadzić m.in. do rozwoju przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP). Skutki palenia są zatrważające, dym papierosowy odpowiada za niemal 90% wszystkich przypadków zachorowań na POChP. Najlepiej nigdy nie zapalać pierwszego papierosa, bo to on może być początkiem uzależnienia, z którym trudno się potem rozstać. Jednak zawsze warto walczyć, tylko w jaki sposób?
Razem z kręgosłupem są główną podporą naszego ciała, a także najważniejszym środkiem transportu. Dźwigają na sobie niemałe obciążenie, dlatego warto poświęcić im nieco więcej czasu. Dobrze pielęgnowane odwdzięczą się nie tylko ładnym wyglądem, ale sprawnie poniosą nas tam, gdzie zapragniemy. Jak dbać o stopy i na co zwrócić uwagę, by nie przegapić pierwszych oznak choroby?
Ograniczenie kaloryczności diety może nam pomóc lepiej myśleć. Mózgi zwierząt na diecie niskotłuszczowej i na menu o zmniejszonej wartości kalorycznej były biologicznie młodsze niż pozostałych gryzoni.
Czy to prawda, że cukier żywi raka? Przyjmowanie dużych dawek witaminy C wspiera organizm w walce z nowotworem? I w końcu, czy utrata kilku kilogramów w przypadku nadwagi lub otyłości służy pacjentom onkologicznym? Wielu chorych i ich opiekunów zadaje sobie te i wiele innych pytań dotyczących żywienia w chorobie nowotworowej i poszukuje na nie odpowiedzi. W gąszczu dostępnych informacji trudno znaleźć te wiarygodne i potwierdzone głosem ekspertów.