Liczba wyników: 2808
Zaparcia to jedne z najczęściej występujących dolegliwości układu pokarmowego. Szacuje się, że problem dotyczy niemal 30 proc. populacji (ok. 13 proc. w Polsce), a częstotliwość ich występowania nasila się po 65. roku życia. Zaparcia to wstydliwa dolegliwość, która często jest bagatelizowana, należy jednak pamiętać, że może ona stanowić objaw wielu niebezpiecznych chorób np. przewlekłego niedokrwienia jelit, cukrzycy czy nawet nowotworów jelita grubego. W jaki sposób uchronić się przed zaparciami i co robić, kiedy zauważymy u siebie występowanie tej dolegliwości?
Dash DASH jest uznawana za jedną z najzdrowszych. Pomaga obniżyć ryzyko nadciśnienia i rozwoju chorób serca. Teraz odkryto, że może chronić również przed niewydolnością serca.
Od dawna wiadomo, że dieta ma wpływ na ryzyko różnych form raka, teraz ustalono, jaki sposób odżywiania może być najlepszy w profilaktyce raka piersi.
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w organizmie człowieka. Spełnia ponad 500 różnych funkcji, wśród których wymienić można m.in. produkcję żółci niezbędnej w procesie trawienia, gromadzenie zapasów witamin A, D i B12 oraz neutralizowanie toksyn dostarczanych do organizmu w pożywieniu. Dlatego tak istotna z punktu widzenia jej kondycji jest odpowiednia profilaktyka, której jednym z podstawowych elementów jest racjonalne odżywianie. W jaki sposób odżywianie wpływa na pracę wątroby? I które nawyki warto wprowadzić do codziennego życia, aby jej pomóc?
Zaokrąglone biodra, oponka na brzuchu, masywniejsze uda - nie tak wyglądałyśmy kiedyś. Kilogramy znaczenie łatwiej odkładają się w naszym ciele, kiedy przekroczymy „czterdziestkę". Zaczynamy więc głodówkę, drastyczne diety, których głównym skutkiem jest... efekt jo-jo. Aby go uniknąć należy odchudzanie właściwie i rozsądnie zaplanować.
Jeśli palisz papierosy, nadużywasz alkoholu, a do tego nie dbasz o higienę jamy ustnej to twoje szanse rosną. Możesz zostać jednym z 743 milionów „szczęśliwców” na świecie, których dotyka paradontoza.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) opublikowała przewodnik ze wskazówkami, jak zmniejszyć ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji.
Sypiasz po osiem-dziewięć godzin dziennie, a i tak odczuwasz zmęczenie? Być może brakuje ci żelaza.
Po raz pierwszy pokazano w badaniach, że bardzo przetworzona żywność ma związek z przybieraniem na wadze.
Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy?