Liczba wyników: 1032
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Duża ilość soli w diecie jest silnym czynnikiem otyłości bez względu na to, jak kaloryczny jest nasz jadłospis.
Badanie ryb pomoże w rozpoznaniu mechanimzmu przybierania na wadze. Wszystko dlatego, że współdzielą z nami mutację, która prowadzi do intensywniejszego jedzenia i wolniejszego spalania, co sprzyja gromadzeniu się tłuszczu.
Jeśli sypiasz krócej niż 6 godzin na dobę, masz wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci.
W wielu badaniach wykazano, że kwas acetylosalicylowy może pomóc uchronić się przed rozmaitymi nowotworami. Teraz naukowcy Uniwersytetu w Newcastle informują, że lek może pomóc w zapobieganiu raka jelita grubego u osób z nadwagą.
Zbilansowana dieta, ćwiczenia i dbałość o zdrowie fizyczne przekładają się na zdrowe starzenie się mózgu.
Nie chodzi jedynie o białe pieczywo - wszystkie produkty, które zawierają znaczne ilości węglowoadnów rafinowanych (produkty przetworzone z cukrami prostymi) mogą sprzyjać depresji, mówią uczeni.
Już jeden słodki napój gazowany dziennie zwiększa ryzyko cukrzycy i to niezależnie od wagi. Nawet szczupłe osoby, które każdego dnia sięgały po napoje gazowane, cechowały się wyższym prawdopodobieństwem tej choroby.
Ludzie, których dieta jest bogata w pikantne przyprawy, mogą liczyć na dłuższe życie, mówią uczeni z Harvard School of Public Health.
Przynajmniej w Chinach - tak wynika z brytyjskich badań.
Oto znamienny znak czasów: kobietom w większym stopniu szczęście przynosi szczupła sylwetka niż udany związek.