Liczba wyników: 3037
Krótkotrwały stres trwający zaledwie kilka godzin może zaburzyć komunikację komórek mózgowych w obszarach związanych z uczeniem się i pamięcią.
Osoby z wyższym ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia mają wyższe prawdopodobieństwo osłabienia funkcji poznawczych, w tym więcej typowych markerów choroby Alzheimera, co sugeruje, że monitorowanie i kontrolowanie chorób serca może być kluczem do utrzymania i poprawy zdrowia poznawczego w późniejszym okresie życia.
Pracownicy Instytutu Badań Biomedycznych Fralin stworzyli nowe narzędzie do oceny właściwości przetworzonej żywności, która stanowi 58 procent kalorii spożywanych w Stanach Zjednoczonych. Takie jedzenie zaś wiąże się z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi.
Odpowiednia strategia dietetyczna może znacząco poprawić stan zdrowia i pomóc kontrolować wagę. Osoby stosujące post przerywany i równomiernie rozłożone spożycie białka w ciągu dnia, miały lepsze zdrowie jelit, więcej straciły na wadze i ich organizmy lepiej reagowały metabolicznie niż w przypadku pozostałych. Korzyści były znacznie większe niż te uzyskane przy zwykłym ograniczeniu kalorii.
Aktywność fizyczna w środowisku naturalnym zapobiega prawie 13 tysiącom przypadków chorób niezakaźnych rocznie w Anglii i pozwala zaoszczędzić na kosztach leczenia o ponad 100 milionów funtów.
Kobiety z zespołem policystycznych jajników częściej mogą doświadczać problemów z pamięcią i myśleniem w średnim wieku.
Wystarczyły cztery tygodnie diety składającej się z wysokoprzetworzonej żywności, by wystąpiła silna reakcja zapalna w mózgach starzejących się szczurów, której towarzyszyły oznaki utraty pamięci.
Na Uniwersytecie w Kopenhadze odkryto, że substancja znajdująca się w granatach, truskawkach i orzechach włoskich może poprawić pamięć i wspomóc leczenie choroby Alzheimera.
Psycholodzy odkryli, że stres w obliczu niesprawiedliwości może skłonić nasz mózg w stronę altruizmu.
Bardzo ciepłe noce znacznie zwiększają ryzyko udaru, ostrzegają eksperci z Helmholtz Munich i Augsburg University Hospital.