Liczba wyników: 1339
Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?
Łuszczyca dotyka około 5 procent populacji Starego Kontynentu, zarówno kobiet, jak i mężczyzn. 29 października przypada Światowy Dzień Chorego na Łuszczycę. To doskonała okazja, aby zwrócić uwagę na codzienne problemy osób zmagających się z tym schorzeniem, którego przyczyny powstawania wciąż pozostają nieznane.
Jedzenie przetworzonego mięsa, parówek, kiełbasek, boczku, etc., może prowadzić do raka jelita grubego. Co więcej, już sam nadmiar czerwonego mięsa także jest prawdopodobną przyczyną choroby, twierdzą eksperci Światowej Organizacji Zdrowia.
Blizny są różnego rodzaju: potrądzikowe, poparzeniowe, pourazowe. Zalicza się do nich też rozstępy. Jeśli są rozległe, szpecą i utrudniają akceptację własnego wyglądu. W zależności od rodzaju blizny, mamy jednak do dyspozycji wiele różnorodnych i nowoczesnych metod leczenia. Które i kiedy są najskuteczniejsze?
Konsumpcja tłuszczów w Polsce w ciągu ostatnich 60 lat wzrosła niemal trzykrotnie. Z analizy Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że w tym czasie znacząco zmieniła się też struktura ich spożycia – na korzyść tłuszczów roślinnych, kosztem zwierzęcych. Zdaniem ekspertów jest to jeden z najważniejszych czynników, który wpłynął na wzrost długości życia Polaków.
Już niewielkie dawki resweratrolu, substancji zawartej np. w winogronach, pomaga uchronić się przed rakiem jelita.
Kasztany jadalne są idealnym posiłkiem na jesień, gdyż wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Ponadto są bardzo bogate w witaminy oraz inne składniki odżywcze, m.in w skrobię, która przy obróbce termicznej zamienia się w, wolno przyswajany przez organizm, cukier złożony.
Tomas Lindahl, Paul Modrich i Aziz Sancar - oto naukowcy nagrodzeni tegorocznym Noblem z chemii za badania mechanizmów naprawy DNA.
Suplementy witaminowe i mineralne są coraz powszechniejsze. W Stanach Zjednoczonych. około połowa badanych twierdzi, że stosuje co najmniej jeden suplement diety, a jedna trzecia sięga po multiwitaminy. Jednak to nie zawsze jest bezpieczne.
Wraz z nadejściem naszej pięknej, złotej jesieni warto zmienić nie tylko naszą odzież, lecz także codzienną dietę. Posiłki typowo letnie powinny zniknąć z naszego menu, z kolei te ciepłe, bardziej pożywne powinny nam towarzyszyć na co dzień. Dania na bazie zdrowych kasz idealnie sprawdzą się w tej roli.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami