Liczba wyników: 2721
Obecnie nie jest znany sposób zapobiegania rozwojowi choroby Alzheimera u osób starszych z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi (mild cognitive impairment, MCI). Okazuje się jednak, że pomocna może tu być medytacja uważności.
Filozofowie i naukowcy od dawna interesują się tym, jak umysł przetwarza nieuchronność śmierci, zarówno poznawczo, jak i emocjonalnie. Można by się na przykład spodziewać, że przypomnienie o ludzkiej śmiertelności - powiedzmy nagła śmierć ukochanej osoby - wprawi nas w stan obezwładniającego strachu przed nieznanym. Tak się jednak nie zdarza. Jeżeli perspektywa śmierci jest tak niezrozumiała, dlaczego nie drżymy w ciągłym przerażeniu z tego powodu?
Starsze osoby o dobrym zdrowiu myślą mniej negatywnie w porównaniu z innymi grupami wiekowymi, co przekłada się na większe zadowolenie z życia seniorów.
Mężczyźni chorzy na raka prostaty mogą znacznie zmniejszyć ryzyko pogorszenia się choroby, jedząc więcej owoców, warzyw, orzechów i oliwy z oliwek, radzą uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Witamina D sprzyja rozwojowi pewnego rodzaju bakterii jelitowych u myszy, co poprawia odporność na chorobę nowotworową.
Ludzki mózg filtruje „zalew" doświadczeń, aby stworzyć konkretne wspomnienia. Dlaczego niektóre doświadczenia z tego szerokiego nurtu informacji zmysłowych „zapadają w pamięć", podczas gdy większość jest odrzucana przez mózg?
Skrobia oporna to niestrawne białko, które fermentuje w jelicie grubym i - jak pokazano w badaniach na zwierzętach - jej spożycie ma pozytywny wpływ na metabolizm.
Bakterie z jamy ustnej przedostające się do krwioobiegu mogą powodować zakrzepy krwi i wywoływać zagrażające życiu zapalenie wsierdzia.
Zaledwie kilka dni pracy na nocnej zmianie zaburza procesy białkowe związane z regulacją poziomu glukozy we krwi, metabolizmem energetycznym i stanami zapalnymi, czyli czynnikami, które mogą wpływać na rozwój przewlekłych problemów metabolicznych.
U osób z atopowym zapaleniem skóry (AZS), ryzyko wystąpienia choroby zapalnej jelit (inflammatory bowel disease, IBD) jest o 34 proc. wyższe w porównaniu z ludźmi wolnymi od tej pierwszej choroby. W przypadku dzieci prawdopodobieństwo to jest większe o 44 proc., mówią eksperci z Uniwersytetu Pensylwanii. Dodatkowo, wraz ze wzrostem nasilenia AZS, ryzyko rozwoju IBD wzrasta.