Liczba wyników: 5036
Dieta uboga w fermentujące węglowodany łagodzi niektóre objawy jelitowe i poprawia jakość życia osób cierpiących na chorobę zapalną jelit (IBD).
Dotychczas wykazano, że dieta śródziemnomorska daje wiele korzyści dla zdrowia, teraz jednak postanowiono sprawdzić, czy należy ją zalecać również seniorom. Okazuje się, że ludzie starsi także powinni się jej trzymać.
Stres, pośpiech i nieprawidłowe odżywianie, to najwięksi wrogowie męskiej kondycji. Obchodzony dziś Dzień Mężczyzny stanowi doskonałą okazję do przypomnienia panom, że odpowiednia dieta i aktywność fizyczna przyczynią się zachowania zdrowia i kondycji.
Dieta bogata w błonnik jest polecana przez wielu specjalistów jako poprawiająca nasze zdrowie, wspomaga bowiem trawienie, sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki, wspiera usuwanie toksyn, etc. Może dawać jednak pewne niekorzystne efekty, takie jak wzdęcia. Eksperci radzą, jak sobie z tym poradzić.
Upływ czasu nieubłaganie daje o sobie znać m. in. po wyglądzie skóry. Okazuje się jednak, że styl życia w znacznym stopniu wpływa na stan skóry, a przez to, na ile lat się wygląda. Zobacz, jaka dieta może ci zapewnić gładką, zdrową, młodo wyglądającą cerę.
Diety bogate w czerwone i przetworzone mięso, przetworzone zboża i słodkie napoje, które są powiązane ze zwiększonym stanem zapalnym w organizmie, mogą zwiększać późniejsze ryzyko chorób serca i udaru mózgu w porównaniu z dietami wypełnionymi produktami przeciwzapalnymi.
Zmienność genetyczna enzymów aktywnych węglowodanowo ma wpływ na to, jak pacjenci z zespołem jelita drażliwego (IBS) reagują na dietę o obniżonej zawartości węglowodanów.
Niskowęglowodanowe diety składające się głównie z białek i tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanów, takich jak produkty pełnoziarniste, przekładają się na wolniejszy długoterminowy przyrost masy ciała w porównaniu z niskowęglowodanowym jadłospisem składającym się głównie z białek i tłuszczów zwierzęcych oraz niezdrowych węglowodanów.
Kobiety stosujące w średnim wieku dietę, która ma na celu obniżenie ciśnienia krwi, są o około 17 proc. mniej narażone na zaburzenia pamięci i inne oznaki pogorszenia funkcji poznawczych kilkadziesiąt lat później.
Porównano wpływ diety i leków na funkcjonowanie naszych komórek i okazało się, że sposób odżywiania się ma tu znacznie silniejszy wpływ.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia