Liczba wyników: 1474
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Seniorzy z ciężką apatią czy też brakiem zainteresowania zwykłymi czynnościami mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju demencji niż pozostali.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Göteborgu pokazują, że kobiety o dłuższym okresie rozrodczym cechowały się podwyższonym ryzykiem demencji w starszym wieku w porównaniu z paniami, których płodność trwała krócej.
Grzyby zawierają bardzo duże ilości dwóch przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zachować zdrowie i spowolnić starzenie się.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez badaczy ze Szpitala McLean w Belmont w stanie Massachusetts, wiara w Boga może istotnie poprawić wyniki krótkoterminowego leczenia chorób psychicznych.
Takie czynności, jak czytanie i pisanie, pomogą zachować odpowiednie funkcjonowanie mózgu osób starszych.
Kiedy zwiększa się masa ciała, we wszystkich regionach mózgu słabnie aktywność i przepływ krwi, wynika z badań opublikowanych w Journal of Alzheimer's Disease.
Demencja rozwija się o około 7 lat wcześniej u osób z nieswoistym zapaleniem jelit.
Posiadanie wadliwego genu związanego z demencją podwaja ryzyko rozwoju ciężkiej formy COVID-19, wynika z nowych badań.
Uczeni z Uniwersytetu Kiusiu odkryli, że określona część białka sojowego może zmniejszyć osłabienie pamięci u myszy.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami