Liczba wyników: 9200
Rola dziadków w życiu rodziny jest trudna do przecenienia. Szczególnie podkreślane są pozytywne efekty rozwoju psycho-społecznego wnuków, które mają dziadka lub babcię „pod ręką". Okazuje się także, że seniorzy sprawiają, iż dieta stosowana w danym domu jest zdrowsza.
Niezdiagnozowany stan przedcukrzycowy oraz cukrzyca są powszechne u pacjentów na wczesnym etapie choroby Alzheimera.
Japonia jest krajem o rekordowej liczbie stulatków. Niektórzy uważają, że kluczem do długowieczności mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni jest stosowana przez nich dieta.
Nowe badania wykazały związek pomiędzy podwyższonym wskaźnikiem masy ciała (BMI) i zwiększonym ryzykiem kamicy żółciowej.
Cukrzyca jest przewlekłą choroba metaboliczną spowodowaną niewłaściwym działaniem insuliny lub całkowitym brakiem tego hormonu. Wytwarzana w trzustce insulina uczestniczy w regulowaniu procesów przemiany materii, jej nieodpowiednia ilość związana z chorobą prowadzi do hiperglikemii (zwiększonego poziomu glukozy we krwi), co prowadzi do uszkodzenia nerek, nerwów, naczyń krwionośnych gałki ocznej i wielu innych powikłań.
Siedzący tryb życia, spędzanie całego dnia za biurkiem, nadwaga i brak aktywności fizycznej sprzyjają problemom ze stawami. Choroby zwyrodnieniowe postrzegane są zwykle jako przypadłość seniorów, ale coraz częściej borykają się z nimi młodzi ludzie. Ból, który towarzyszy temu schorzeniu sprawia, że nawet najprostsze codzienne czynności stają się udręką.
Ułożenie ciała podczas snu nie jest przypadkowe. Eksperci odkryli, że sposób, w jaki śpimy, wiąże się z naszą osobowością.
Powoduje zmiany struktury fizycznej kości i zmniejszenie ich masy. Rezultatem jest osłabienie i dysfunkcje układu kostnego, w konsekwencji prowadzące do groźnych złamań. Latami rozwija się bezobjawowo, by w swoim zaawansowanym stadium brutalnie zaatakować. Osteoporoza - wbrew stereotypowi - nie jest wyłącznie "kobiecą chorobą", choć rzeczywiście dotyka ona przede wszystkim panie. Osteoporoza jest uznana przez Światową Organizację Zdrowia za chorobę cywilizacyjną. W Polsce liczbę osób zagrożonych rozwojem tej choroby szacuje się na około 9 milionów. Większość z nich dowie się o tym, że są chorzy dopiero przy okazji złamania kości.
Jest właścicielką kilkunastu restauracji, od kilka lat prowadzi program rozrywkowy „Kuchenne rewolucje", zasiada w jury rodzimej wersji teleturnieju kulinarnego „MasterChef", pisze felietony i ma na swoim koncie dwie książki. 10 lipca kończy 60 lat i wydaje się nie zwalniać tempa.
Angie MacLean zaczęła pracować jako barmanka w wieku lat 17, by sobie dorobić. Najwyraźniej spodobało jej się to zajęcie, ponieważ osiem dekad później wciąż można zamówić u niej drinka.