Liczba wyników: 4153
Pracownicy Instytutu Badań Biomedycznych Fralin stworzyli nowe narzędzie do oceny właściwości przetworzonej żywności, która stanowi 58 procent kalorii spożywanych w Stanach Zjednoczonych. Takie jedzenie zaś wiąże się z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi.
Owoce mnicha (luo han guo, Siraitia grosvenorii) wyróżnia się wyjątkowo słodkim smakiem, który pochodzi z naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i mogrozydy. Wystarczy niewielka ilość ekstraktu, by osłodzić jedzenie i napoje, dlatego po pewnej modyfikacji, pełni rolę słodzika, pomagając jednocześnie ograniczyć ilość cukru w diecie. Jak się okazuje, może mieć jednak o wiele więcej prozdrowotnych zastosowań.
Zmiana w ilości jedzonej dziennie dawki soli może wyjaśniać zaostrzenie egzemy, czyli dolegliwości skórnej przyjmującej formę swędzącej wysypki, zaczerwienia, stanu zapalnego skóry.
Aktywność fizyczna w środowisku naturalnym zapobiega prawie 13 tysiącom przypadków chorób niezakaźnych rocznie w Anglii i pozwala zaoszczędzić na kosztach leczenia o ponad 100 milionów funtów.
Wystarczyły cztery tygodnie diety składającej się z wysokoprzetworzonej żywności, by wystąpiła silna reakcja zapalna w mózgach starzejących się szczurów, której towarzyszyły oznaki utraty pamięci.
Odkryto, że ekspozycja skóry na światło ultrafioletowe (UV) może nasilić objawy kliniczne chorób autoimmunologicznych, takich jak toczeń.
Jak wynika z nowego badania przeprowadzonego przez Uniwersytet Anglia Ruskin (ARU) w Anglii, bardziej pozytywny obraz własnego ciała jest silnie powiązany z lepszym samopoczuciem psychicznym i zadowoleniem z życia.
Ciężka choroba dziąseł ma związek z rozwojem przewlekłej obturacyjnej choroby płuc, czyli POChP.
Skrobia oporna to niestrawne białko, które fermentuje w jelicie grubym i - jak pokazano w badaniach na zwierzętach - jej spożycie ma pozytywny wpływ na metabolizm.
Warto zapisać na kartce swoje reakcjie na negatywne wydarzenie, a następnie zniszczyć ją - to realnie zmniejszy uczucie złości.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami