Liczba wyników: 1418
Zaćma, nazywana także kataraktą, to choroba wzroku, powodująca zmętnienie soczewki. Jej skutkiem są zaburzenia w ostrości widzenia, mogące prowadzić nawet do całkowitej ślepoty.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Kilka niespecyficznych, bo mogących świadczyć o wielu chorobach, symptomów - jeśli uparcie powraca i nie daje się wskazać innej ich przyczyny - może oznaczać rozwój nowotworu. Nie ignoruj tych sześciu objawów.
Czynniki dziedziczne stanowią przyczynę ok. 10-30 proc. wszystkich nowotworów. Są one szczególnie istotne w przypadku raka piersi czy raka jajnika, na których występowanie ma wpływ mutacja genów BRCA1 lub BRCA2, zwiększająca o ok. 40 proc. ryzyko zachorowania na raka jajnika i aż o 70 proc. na raka piersi. Szacuje się, że dziś zaburzenia te występują u 1 na 300 kobiet w Polsce. Jak podkreślają eksperci, czujność onkologiczną powinny zachować szczególnie te osoby, u których nowotwór wystąpił w rodzinie w młodym wieku, wówczas warto wykonać test predyspozycji genetycznych.
Warto regularnie badać wzrok nie tylko ze względu na możliwość dostatecznie wczesnego wykrycia poważnych chorób oczu, ale także nowotworu.
Palenie tytoniu jest bardzo szkodliwym nałogiem, który wpływa negatywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Najbardziej destrukcyjnie wpływa jednak bezpośrednio na płuca – może doprowadzić m.in. do rozwoju przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP). Skutki palenia są zatrważające, dym papierosowy odpowiada za niemal 90% wszystkich przypadków zachorowań na POChP. Najlepiej nigdy nie zapalać pierwszego papierosa, bo to on może być początkiem uzależnienia, z którym trudno się potem rozstać. Jednak zawsze warto walczyć, tylko w jaki sposób?
Brak słońca, ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza to częste elementy towarzyszące zimie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces oczyszczenia organizmu dietą bogatą w owoce, warzywa i soki. Produkty te są dobrym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki wspierając oczyszczanie organizmu.
Wyższy poziom witaminy D w organizmie oznacza niższe ryzyko rozwoju raka. Witamina D jest syntetyzowana w organizmie pod wpływem działania promieni ultrafioletowych. Częściowo dostarcza się ją także z diety.
Cztery godziny dziennie spędzane na kanapie przed telewizorem zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego, ostrzegają brytyjscy uczeni.
Serwowanie sobie tak zwanego „śmieciowego jedzenia" oznacza wyższe zagrożenie nowotworami, ostrzegają francuscy i brazylijscy uczeni.
Eksperci z Yale Cancer Center mówią, że osoby z III stopniem raka jelit, które regularnie jedzą orzechy, rzadziej doświadczają nawrotu choroby niż pozostałe osoby.
Chociaż bakterie w układzie pokarmowym kojarzą się przede wszystkim z uciążliwymi dolegliwościami, to niektóre z nich służą ochronie zdrowia. Chodzi o bakterie jelitowe zwane probiotykami, które odpowiadają za unikanie niestrawności, podatności na biegunki i osłabienia systemu odpornościowego. Jaka dieta pozwoli nam utrzymać równowagę mikroflory jelitowej?