Liczba wyników: 5888
Medycyna robi niezwykłe postępy, choroby, które nękały naszych przodków, stają się uleczalne i dzięki temu możemy liczyć na dłuższe życie. Zobacz, jak tych pięć leków odmieniło nasze losy.
Osoby z cukrzycą typu 2, które piły sfermentowany napój herbaciany kombucha przez cztery tygodnie, miały niższy poziom glukozy we krwi na czczo niż wtedy, gdy podawano im napój placebo o podobnym smaku.
Jeśli masz nadwagę, a uda ci się zrzucić kilka zbędnych kilogramów, obniżysz ryzyko cukrzycy typu 2, nadciśnienia, chorób serca, choroby zwyrodnieniowej stawów i niektórych rodzajów nowotworów.
Badanie Włoskiego Towarzystwa Gerontologii i Geriatrii, którego wyniki przedstawiono na ogólnokrajowym Kongresie w Mediolanie, pokazuje, że ponad 3 miliony ludzi w wieku powyżej 75 lat dokonuje pomyłek przy zażywaniu leków.
Kolejne badania dowodzą, że regularny wysiłek fizyczny pomaga lepiej się poczuć psychicznie. Może zarówno zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby, jak i złagodzić już doświadczane objawy. Niestety, nie jest to stuprocentowo skuteczny „lek".
Francuscy uczeni wykazali, że mutacje w genie receptora melatoniny oznaczają niemal siedmiokrotny wzrost ryzyka rozwoju cukrzycy. Autorzy badań mają nadzieję, że ich odkrycie pozwoli na opracowanie nowych leków na tę coraz powszechniejszą chorobę.
Liczba przypadków cukrzycy rośnie. Na University of British Columbia opracowano bezbolesną metodę podawania leków, która ma pomóc osobom chorym na cukrzycę radzić sobie z dolegliwością i łatwiej zachować zdrowie.
Ponad 15% populacji w Polsce stanowią ludzie w wieku 60+. Opieka geriatryczna w Polsce praktycznie nie istnieje – od względem opieki nad starszymi ludźmi jesteśmy w ogonie Europy. Wiele osób ma problemy z wykupieniem leków.
Osoby, które zażywają ibuprofen dwa lub więcej razy w tygodniu, są znacznie mniej narażone na rozwój choroby Parkinsona, niż ci, którzy nie biorą tych leków, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology online.
DietDoc wskazuje, że więcej węglowodanów i mniej białka w diecie może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2, zwłaszcza jeśli źródłem węglowodanów są bogate w błonnik: pieczywo, produkty zbożowe i warzywa.