Liczba wyników: 782
Liz Coggins z sagazone radzi, w jaki sposób uczynić włosy bardziej lśniącymi i nasyconymi kolorem (lub sprawić, by się takimi wydawały). Niekwestionowanym jest fakt, że nasze włosy starzeją się wraz z nami. Czupryna, którą kiedyś nosiło się z dumą, wraz z wiekiem staje się cieńsza i słabsza.
Naukowcy odkryli nowy sekret piękna - to dieta bogata w owoce i warzywa. Według uczonych z Uniwersytetu w St Andrews, wśród kaukazoidów (jedna z trzech "wielkich ras" człowieka współczesnego wyróżnionych przez G. Cuviera) najbardziej pożądane twarze i cerę mają ci, którzy spożywają dużo owoców i warzyw.
Każdy nowy sezon to nowe propozycje projektantów i „kłus" przemysłu odzieżowego. Ludzie z branży chwalą się kreowaniem nowych trendów i przekonują do swoich wizji. Niektóre z nich są awangardowe, inne - klasyczne, jeszcze inne wręcz ponadczasowe, ale wszystkie - z nielicznymi wyjątkami - są zaprojektowane z myślą o młodych, chudych modelkach. Z tego powodu większość kobiet, wraz z wiekiem, spostrzega, że pozostaje im coraz mniejszy wybór stylów garderoby.
Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD) to degeneracyjna choroba oczu, która zagraża szczególnie osobom po 50. roku życia. Jest schorzeniem cywilizacyjnym, które nieleczone prowadzi do nieodwracalnej utraty wzroku. W celu poprawy świadomości społeczeństwa, a w szczególności osób najbardziej zagrożonych chorobą, na Uniwersytetach Trzeciego Wieku trwa cykl wykładów edukacyjnych. Wykłady są prowadzone przez lekarzy okulistów - ekspertów zajmujących się diagnostyką i leczeniem AMD w Polsce.
Naukowcy odkryli sposób wydobywania z pomidorów silnego przeciwutleniacza - likopenu, co pozwoli stworzyć suplement, który zwalczy blokowanie się tętnic.
Codzienna stylizacja fryzury mimo, że ma służyć atrakcyjnemu wyglądowi, nie sprzyja zdrowiu skóry głowy i znacząco osłabia włosy. Zaniedbania w diecie, przede wszystkim brak różnorodności w komponowanym menu, tylko wzmagają problem.
Europejska organizacja rozpowszechniająca wiedzę o żywności (European Food Information Council, EUFIC) przeprowadziła ogólnoeuropejskie badania na temat zachowania konsumentów - zrozumienia i posługiwania się przez nich informacjami na temat wartości odżywczych zawartych na etykietach produktów, jak i ogólnej wiedzy o prawidłowym odżywianiu.
Babcia, babunia, babusia... kochana, dobra, życzliwa. Już nie tylko czytająca książki na dobranoc. Tę samą babcię możemy zobaczyć za kierownicą sportowego samochodu, surfującą po Internecie, czy wędrującą po butikach w galerii handlowej. Często też to właśnie babcia jest ikoną elegancji i wielbicielką najnowszych trendów w modzie.
Paznokcie mogą stanowić ozdobę, ale ich główną funkcją jest ochrona tkanek palców u rak i nóg. Poza tym, są swoistym barometrem naszego zdrowia, a sprawdzanie ich wyglądu może być elementem ogólnego badania fizykalnego.
Smażenie potraw w głębokim tłuszczu jest niezdrowe i wiedzą to chyba wszyscy. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że także gotowanie produktów w wodzie pozbawia je bardzo dużej ilości witamin i składników mineralnych? Już niekoniecznie.