Liczba wyników: 3484
Osoby, które dbają o odpowiednie nawodnienie, wydają się być zdrowsze, rzadziej rozwijają się u nich choroby przewlekłe, takie jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie dostarczają sobie należytej ilości płynów.
Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
Stosowanie inhibitorów RAA, klasy leków obniżających ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko pęknięcia tętniaka o 18 proc.
Przyjmowanie suplementów z witaminą D może pomóc w zapobieganiu demencji.
Ekstrakt z jemioły był szeroko stosowany do wspomagania terapii przeciwnowotworowej i poprawy jakości życia pacjentów, teraz ponownie go przetestowano pod kątem dawkowania i oceny bezpieczeństwa.
Rodzaj jaskry zwany jaskrą normalnego ciśnienia ma związek ze zwiększonym ryzykiem zaburzenia funkcji poznawczych i demencji.
Zakażenie bakterią, która powoduje choroby dziąseł i nieświeży oddech, może zwiększać ryzyko chorób serca.
Odpowiedni sen jest kluczowy dla utrzymania dobrego stanu zdrowia i odwrotnie - stwierdzono, że zdrowy tryb życia poprawia jakość odpoczynku. Dzieje się tak przynajmniej w przypadku kobiet.
Dzięki sztucznej inteligencji, która bada geny, będzie można przewidzieć choroby sercowo-naczyniowe, takie jak migotanie przedsionków i niewydolność serca.
Chociaż nie ma jednej definicji „super nasion" lub „super owoców", często opisuje się je jako dostarczające wielu ważnych składników odżywczych i przydające korzyści zdrowotnych. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) proponuje dziewięć nasion i owoców, które są szczególnie wartościowe.