Liczba wyników: 4473
Owoce mnicha (luo han guo, Siraitia grosvenorii) wyróżnia się wyjątkowo słodkim smakiem, który pochodzi z naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i mogrozydy. Wystarczy niewielka ilość ekstraktu, by osłodzić jedzenie i napoje, dlatego po pewnej modyfikacji, pełni rolę słodzika, pomagając jednocześnie ograniczyć ilość cukru w diecie. Jak się okazuje, może mieć jednak o wiele więcej prozdrowotnych zastosowań.
Liczba przypadków cukrzycy rośnie. Na University of British Columbia opracowano bezbolesną metodę podawania leków, która ma pomóc osobom chorym na cukrzycę radzić sobie z dolegliwością i łatwiej zachować zdrowie.
Leczenie lęku i depresji zmniejsza liczbę wizyt na izbach przyjęć i ponownych hospitalizacji wśród osób z chorobami serca.
Lek pierwotnie stosowany u pacjentów chorych na cukrzycę może pomóc osobom z niewydolnością serca i zrewolucjonizować leczenie tej dolegliwości.
Odkryto, że ekspozycja skóry na światło ultrafioletowe (UV) może nasilić objawy kliniczne chorób autoimmunologicznych, takich jak toczeń.
Według najnowszych prognoz Global Burden of Disease Study (GBD) w latach 2022-2050 średnia długość życia na świecie wzrośnie o 4,9 roku dla mężczyzn i 4,2 roku dla kobiet.
Witamina D sprzyja rozwojowi pewnego rodzaju bakterii jelitowych u myszy, co poprawia odporność na chorobę nowotworową.
Osoby cierpiące na kardiomiopatię mogły zużywać znacznie więcej tlenu podczas aktywności po zażyciu nowego leku. To zaś znacznie ułatwiło im wykonywanie wielu codziennych czynności.
Nowe badania podkreśliły silny związek między wyborami żywieniowymi i zdrowiem mózgu.
Dwie dekady siedzącego trybu życia wiążą się z dwukrotnie wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci w porównaniu z podejmowaniem aktywności fizycznej.