Liczba wyników: 5003
Mniej wydajny, mało elastyczny czy mający trudności z opanowywaniem nowych technologii - to tylko niektóre ze stereotypów krążących na temat pracowników powyżej 50 roku życia. Postrzeganie tej grupy w taki sposób, szczególnie przez pracodawców, skutkuje problemami nie tylko ze znalezieniem ale i utrzymaniem pracy przez te osoby. Niesie to za sobą wiele zagrożeń ekonomicznych i społecznych.
Tegoroczną Nagrodę Nobla w dziedzinie ekonomii zdobyli: David Card „za empiryczny wkład w ekonomię pracy" oraz Joshua D. Angrist i Guido W. Imbens za metodologiczny wkład w analizę związków przyczynowych".
Ludzie częściej robią „mikroprzerwy" w pracy, kiedy są zmęczeni - i dobrze. Odkryto, że mikroprzerwy pomagają wyczerpanym pracownikom odzyskać siły i lepiej angażować się w pracę w ciągu dnia.
Niewielkie dawki alkoholu mogą sprzyjać pracy układu krwionośnego, ale ostatnie badania pokazują, że nadmiar napojów wyskokowych może przyczynić się do rozwoju chorób serca.
Wrzesień to kolejny miesiąc, w którym mamy do czynienia ze spadkiem stopy bezrobocia. Według szacunków ministertwa pracy wyniosła ona 8,4%, czyli o 0,1 pkt. proc. mniej niż w sierpniu.
Hillary Clinton uważa, że starsze kobiety są tymi, które mogą dokonać zmian w wielu ważnych obszarach - polityce, biznesie, pracy, czy życiu społecznym.
- Umiejętność pracy w środowisku osób starszych to nie lada wyzwanie - mówi dr Walentyna Wnuk, andragog, gerontolog społeczny, nauczyciel akademicki, doradca UM Wrocławia ds. Seniorów.
Zwieńczeniem kariery zawodowej winna być emerytura. Po kilkudziesięciu latach pracy czas na zasłużone świadczenie. Nie wszyscy jednak prezentują taką opinię, szczególnie krytycznie zaś wyrażają się osoby, które obecnie są w tzw. wieku produkcyjnym. Co może budzić zdziwienie, ma to miejsce w kraju, którego PKB jest znacznie wyższe niż w Polsce - tj. Australii.
Sezon infekcji w pełni. W domu, pracy i sklepie – wszędzie wszyscy kaszlą lub kichają. Nawet mając silny układ odpornościowy, jesteśmy narażeni na choroby. Z każdej strony atakują nas wirusy i bakterie.
Każdego dnia nasz mózg zużywa 20% produkowanej przez ciało energii, jeśli chcemy, aby długo i sprawnie pracował powinniśmy zwracać uwagę na to, co jemy, zwłaszcza w okresach długotrwałego stresu, czy intensywnej pracy intelektualnej.