Liczba wyników: 9261
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) palenie tytoniu przyczynia się co roku do zgonów 6 mln ludzi na świecie, z czego 600 tys. stanowią osoby niepalące, które są narażone na bierne palenie. Co około 6 sekund jedna osoba umiera z powodu palenia. Nałóg nikotynowy odpowiada za 10 proc. wszystkich zgonów ludzi.
Organizacja Alzheimer's Disease International opublikowała raport poświęcony oddziaływaniu demencji na gospodarkę światową. Autorzy szacują, że gdyby opiekę nad osobami cierpiącymi na demencję potraktować jako kraj, to byłaby to 18. gospodarka na świecie, która uplasowałaby się między Turcją a Indonezją. Europejski projekt MIMOVAX daje ogromne nadzieje na znaczący przełom w badaniach naukowych nad tą przypadłością.
Jedzenie jest paliwem dla naszego organizmu. Jeśli będziemy dostarczać mu pokarmów kiepskiej jakości, tzn. ubogich w składniki odżywcze i bogatych w tłuszcze trans, nasz organizm będzie źle funkcjonował i odbije się to nie tylko na wadze, wyglądzie skóry, włosów i paznokci, ale również na ogólnym samopoczuciu i nastroju. Co zatem jeść, gdy dopada nas chandra, a świat, w którym żyjemy, wydaje się najgorszym z możliwych miejsc?
Małe zmiany w codziennej aktywności fizycznej oraz sposobie odżywiania mogą pomóc dorosłym w Europie zwalczyć otyłość, twierdzi prof. dr James O. Hill ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Kolorado, Denver, USA. Przemawiając na wydarzeniu organizowanym przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów Substancji Słodzących (ISA) zatytułowanym "Małe zmiany, wielka różnica: Innowacyjne podejście do trwałej redukcji nadwagi" podczas Europejskiego Kongresu Poświęconego Otyłości 2013, profesor Hill stwierdził, że obecna tendencja do skupiania się na jednej przyczynie rosnącego poziomu otyłości jest zbytnim uproszczeniem.
Poziom libido różni się ze względu na osobowość, wiek, stan zdrowia, etc. Wiadomo jednak, że określone pory, sytuacje, a nawet pozycje w menu także mogą oddziaływać na ochotę na seks. Zwykle przypomina się, co przydaje apetytu na miłość fizyczną, warto jednak wiedzieć również, co powoduje jego zmniejszenie...
60 lat temu - 29 maja 1953 roku - Edmund Percival Hillary i Norgay Tenzing jako pierwsi postawili stopę na Mount Everst. Co takiego jest w tej górze, że człowiek ryzykuje życie, by się na nią wspiąć? - Taka już jest natura ludzka. Cięgnie do pewnych ekstremów. Pragnie się zmierzyć ze sobą, poznać granice, być najdalej, najszybciej, najgłębiej, najwyżej - tłumaczy Leszek Cichy, taternik, alpinista i himalaista, pierwszy człowiek, który zdobył ten szczyt zimą.
Z opublikowanych w marcowym numerze „Journal of Clinical Oncology" badań wynika, że kobiety, które przed diagnozą raka płuc jadły więcej soi, żyją dłużej niż kobiety, które jej nie jadły.
Szacuje się, że w Polsce zakażonych WZW C jest nawet 230 tys. osób. Niestety, tylko u 55 tys. został wykryty wirus. Oznacza to, że większość chorych nie jest świadoma swojego stanu zdrowia ani zagrożenia, jakie stanowi dla innych. Z czego wynika taki stan rzeczy? Być może z powodu ograniczonej wiedzy na temat samej choroby.
Główny Urząd Statystyczny szacuje, iż do 2035 roku liczba Polaków w wieku ponad 65 lat wzrośnie z obecnych ponad 5 mln do około 8,5 mln. Będziemy żyć coraz dłużej, ale czy lepiej? Choć wciąż zabijają nas nowotwory, choroby układu krążenia, walka z nimi będzie coraz skuteczniejsza. Jednak zapomina się o innej cichej epidemii - o osteoporozie, której skutki mogą prowadzić do przedwczesnego zgonu lub całkowitej niepełnosprawności.
Jedzenie odgrywa ogromną rolę w naszym życiu. Kiepskie wybory żywieniowe mogą pogłębić rozmaite problemy zdrowotne, także mentalne, m. in. depresję.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu