Liczba wyników: 9017
Czy geny mają swój udział w większej oporności ludzi na substancje toksyczne? Na to wskazują wyniki nowych badań międzynarodowych. Badając mieszkańców argentyńskich wsi w Andach, na obszarze, na którym występuje wysokie stężenie arsenu w wodzie, naukowcy odkryli u nich prewalencję wariantu genu, który zapewnia skuteczny i mniej toksyczny metabolizm arsenu w organizmie w porównaniu do innych autochtonicznych grup zamieszkujących Amerykę Południową i Środkową. Pracując pod kierunkiem Uniwersytetu w Lund i Uniwersytetu w Uppsali, Szwecja, naukowcy po raz pierwszy zbadali, czy ludzie zamieszkujący określone regiony posiadają geny chroniące przed arsenem.
Ponieważ w wielu krajach rośnie liczba osób otyłych, wzrasta zachorowalność na dolegliwości związane z nadmierną wagą, takie jak cukrzyca typu 2 i problemy sercowo-naczyniowe. W odpowiedzi na tak zwaną „epidemię otyłości" wielu lekarzy apeluje o poprawę stanu zdrowia poprzez stosowanie odpowiedniej diety i ćwiczeń. Okazuje się jednak, że kobietom trudniej jest walczyć z niechcianymi kilogramami.
Substancje zanieczyszczające powietrze, np. tlenek węgla, mogą być bezwonne i bez smaku - ale opary z nich złożone sprawiają, że ludzie je wdychający czują się nieszczęśliwsi w porównaniu do osób mieszkających w okolicy o świeższym powietrzu.
Zażywanie co najmniej jednej tabletki kwasu acetylosalicylowego w tygodniu może być związane z rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej, wynika z najnowszych badań.
Miłośnicy psów, kotów i innych udomowionych zwierzaków zgodnie twierdzą, że zwierzęta to niezwykli przyjaciele ludzi i źródło ciekawej wiedzy nie tylko o ich własnym świecie, ale i o swych właścicielach Co więcej zachowanie zwierzaków może być wręcz inspirujące dla ludzkich działań.
Wiek sam nie jest głównym czynnikiem podejmowania nietrafnych decyzji. Amerykańscy naukowcy przekonują, że dojrzali i starsi ludzie są w tej dziedzinie równie skuteczni jak osoby młodsze.
Wypicie szklanki czerwonego wina podczas jedzenia czerwonego mięsa może przeciwdziałać gromadzeniu się cholesterolu po posiłku.
Przebywanie na łonie natury może poprawić zdrowie. W nowym badaniu przeprowadzonym przez US Forest Service (Służbę Leśną Stanów Zjednoczonych) wykazano, że bliskość drzew wiąże się z poprawą stanu zdrowia.
Nigdy nie jest za późno, aby rozpocząć prowadzenie zdrowszego stylu życia. Nawet w wieku 60 czy 70 lat można podjąć działania zmniejszające ryzyko zachorowania na przewlekłe choroby. Warto o siebie zadbać.
Czarny bez, owoce maliny, lipa, piołun, bylica, świetlik, dziurawiec, tymianek, bratek polny, stokrotka, pokrzywa - wszystko to zioła i owoce, które powszechnie wykorzystuje się do wzmacniania odporności i leczenia infekcji, jak na przykład grypa czy przeziębienie. Wciąż mało znanym w Polsce, a bardzo skutecznym, środkiem na wzmocnienie odporności jest Pelargonium sidoides. Wyciąg z korzenia Pleargonii Afrykańskiej jest w Europie traktowany jako środek leczniczy, w Polsce natomiast dostępny jest jako suplement.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu