Liczba wyników: 8521
Nadejściu późnego lata i złotej polskiej jesieni towarzyszy wysyp grzybów, który trwa od sierpnia aż do pierwszych przymrozków. Wyprawa na grzyby jest nie tylko doskonałym sposobem na zdrowe spędzenie wolnego czasu, ale także wstępem do smakowitej domowej uczty.
George Clooney doskonale wie, że popełnił wiele błędów w swojej karierze. 50-letni aktor nie jest zadowolony ze wszystkich decyzji zawodowych, jakie podejmował w przeszłości.
Część z nas pije kawę regularnie. Są jednak sceptycy, którzy sięgają po „małą czarną" okazjonalnie, nie piją jej w ogóle lub wybierają wersję bezkofeinową. A to wszystko w obawie o jej negatywny wpływ na organizm człowieka. Nie wszyscy wiedzą, że napój ten pity w rozsądnych ilościach pozytywnie oddziałuje na nasze zdrowie.
Coraz więcej osób świadomie podejmuje decyzję o tym, co chce jeść i jaki jest tego cel np. obniżenie cholesterolu, zrzucenie nadwagi. Dążąc do poprawy lub zachowania zdrowia warto rozważyć dietę opartą głównie na produktach pochodzenia roślinnego.
Pomidory mogą być kluczem do utrzymania młodego wyglądu skóry, mówią brytyjscy uczeni. Naukowcy z uniwersytetów w Manchesterze i Newcastle stwierdzili, że duża ilość pomidorów w diecie może uchronić przed oparzeniami słonecznymi i pomóc uchronić się przed zmarszczkami.
Na łóżku szpitalnym leży pacjent. Obok stoi grupa lekarzy zwrócona do siebie twarzami. Dyskutują na temat jego „przypadku". Jeden z lekarzy odwraca się i mówi „Poinformujemy pana, kiedy będziemy potrzebowali Pana opinii". To żart, czy rzeczywistość?
Jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia w 2010 roku na cukrzycę chorowało prawie 240 mln ludzi na całym świecie. Szacuje się, że w Polsce na tę chorobę cierpi około 2 milionów osób. Cukrzyca to choroba cywilizacyjna. W coraz większym stopniu dotyka rozwinięte społeczeństwa i prowadzi do poważnych komplikacji, dlatego tak istotna jest wiedza na temat wczesnych objawów cukrzycy i natychmiastowe podjęcie leczenia.
Zapalenie stawów to bolesna choroba, która stanowi coraz częstszy problem w starzejących się społeczeństwach. Jak się jednak okazuje, już sam sposób odżywiania się może ochronić przed dolegliwością.
Zawyżone rachunki, oszukiwanie na składnikach, dania z mrożonek, przeterminowane produkty - zastrzeżenia wzbudziło blisko 80 proc. punktów gastronomicznych skontrolowanych przez Inspekcję Handlową na zlecenie UOKiK. Najlepiej sytuacja wygląda w barach mlecznych i fast foodach, najgorzej – w miejscowościach, gdzie spędzamy wakacje i ferie.
Pisanie książek o starości jest ryzykowne. Czyniąc to, łatwo popełnić nietakt, posunąć się za daleko, przesadzić. Starość nie jest tematem wulgarnym czy nieeleganckim, można o niej mówić w towarzystwie bez niepotrzebnego skrępowania. Warto jednak pamiętać, że o ile reguły savoir-vivre’u dopuszczają poruszanie przy jedzeniu tematu starości, surowo zabraniają one odnoszenia go do którejkolwiek z obecnych osób. Bowiem osoba w podeszłym wieku czuje się stara za pośrednictwem innych, ale sama doświadcza poważniejszych przemian.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu