Liczba wyników: 17888
Chociaż prawdą jest, że można odczuwać samotność w tłumie, kontakty z innymi są nam potrzebne, by nie mieć wrażenia odizolowania, które z kolei przekłada się na wyższe ryzyko depresji i innych chorób.
Każdy doświadcza lęku czy niepokoju, ale jeśli takie stany emocjonalne się przedłużają, oddziałują zarówno na mentalne, jak i fizyczne samopoczucie. Jednym z ich efektów jest zaburzenie apetytu.
Cukrzyca stanowi niezależny czynnik ryzyka rozwoju niewydolności serca.
Chcesz mieć lepszą pamięć i wyższe możliwości umysłowe? Ćwicz jogę, medytuj i naucz się technik oddychania.
Codziennie jedzenie orzechów włoskich to lepsze zdrowie jelit i niższe ryzyko chorób serca.
Uprawy jęczmienia nie tylko cieszą oko pięknym złotawym kolorem, ale też są ważnym elementem naszej diety - jęczmień to pożywana, wzmacniająca nas roślina.
Wiele osób w miarę starzenia się ma duże problemy z utrzymaniem odpowiedniej wagi. Teraz nowe badania przeprowadzone w Karolinska Institutet ujawniły, dlaczego: zmiany lipidów w tkance tłuszczowej słabną podczas starzenia się, co ułatwia przybieranie na wadze, nawet jeśli nie jemy więcej lub nie ćwiczymy mniej niż wcześniej.
Im bardziej dba się o sprawność fizyczną, tym skuteczniej można się bronić przed chorobami przewlekłymi i innymi problemami związanymi ze starzeniem się. Ćwiczenia aerobowe, czyli m. in. bieganie, mogą zmniejszyć sztywność tętnic, która jest wskaźnikiem zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Depresja to zaburzenie na które - zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia - cierpi ponad 260 milionów ludzi na całym świecie. Badania pokazują, że określony sposób odżywiania się może mieć istotny wpływ na osłabienie objawów tej choroby; skuteczna okazuje się m. in. herbata. Szczególnie ma to dotyczyć osób starszych.
Nowe badanie wykazało, że osoby z niższym rozkurczowym ciśnieniem krwi miały mniejsze zmiany w istocie białej w kilku obszarach mózgu
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia