Liczba wyników: 825
Wśród chorób oczu, które zagrażają szczególnie osobom w wieku dojrzałym i starszym są: AMD (zwyrodnienie plamki żółtej, główna przyczyna ślepoty w wieku starczym), katarakta (inaczej zaćma, tj. zmętnienie soczewki prowadzące do zaburzeń ostrości widzenia), jaskra (powoduje wzrost ciśnienia śródgałkowego i trwałe uszkodzenie nerwu wzrokowego). Jak twierdzą uczeni, odpowiednia dieta może zapobiec rozwojowi tych chorób. Oftalmolodzy z University of California w Sand Diego przekonują, że niektóre produkty mają niezwykłą moc ochronną.
Odpowiednie menu to lepsze zdrowie, samopoczucie i rozkosz smaku. Niektóre produkty są szczególnie polecane osobom dojrzałym, bowiem ich właściwości odżywcze pomagają walczyć z negatywnymi efektami procesów starzenia się organizmu i powstrzymują rozwój rozmaitych chorób. Poniżej lista największych hitów dietetycznych.
Ludzie muszą zacząć dbać o swoje oczy! – biją na alarm okuliści. Jeśli nic się nie zmieni to, według Światowej Organizacji Zdrowia, w 2020 roku około 75 milionów osób będzie całkowicie niewidomych. Szczególną uwagę na swój wzrok, nawet jeśli nie mają żadnych niepokojących objawów, powinni zwracać starsi ludzie.
21 lutego ukaże się album Justyny Steczkowskiej i Macieja Maleńczuka, "Mezalianse". Artyści zafascynowani tekstami Jeremiego Przybory pokusili się o własną interpretację jego twórczości.
Pokarmy, które spożywamy, bezpośrednio wpływają na funkcjonowanie mózgu. Odpowiednia dieta może poprawić nastrój, wyostrzyć pamięć i zachować aktywność umysłu na wysokich obrotach. Oto, co radzą dietetycy.
Przeziębienie zwykle dopada nas jesienią i wczesną wiosną. Jednak w tym roku to zima jest porą najmniej przychylną dla naszego organizmu. Możemy, przynajmniej częściowo, bronić się przed infekcjami. Wystarczy mądrze jeść, więcej się ruszać i komfortowo spać.
Szczupła sylwetka to niejedyny efekt zdrowego stylu odżywiania. Ma on dużo szerszy zasięg działania, a prowadzony regularnie potrafi zdziałać cuda. Zmniejszy ryzyko wystąpienia różnych chorób, wspomoże leczenie i poprawi samopoczucie. Aby tak się jednak stało, podstawę codziennego jadłospisu powinna stanowić żywność funkcjonalna.
Rozdrażnienie i przemęczenie mogą brać się niekiedy ze złych nawyków żywieniowych. Warto pamiętać, że nasze samopoczucie i nastrój w dużej mierze zależą od tego, co spożywamy. Dlatego aby poprawić sobie humor, czasem wystarczy po prostu zmienić dietę. Jak powinna wyglądać „dieta na polepszenie nastroju"?
Dzisiaj cały świat pędzi, a my razem z nim. Nie mamy na nic czasu. W pośpiechu podróżujemy, pracujemy na podwyższonych obrotach, żeby zadowolić szefa. Nawet posiłki przygotowujemy byle jak lub kupujemy gotowe na tackach, bądź w wersji fast food. Jeśli nie możemy zmienić tempa życia, spróbujmy chociaż wyeliminować z niego niezdrową żywność, a przede wszystkim fast foody.
W ostatnim czasie coraz częściej mówi się o pogarszającym się stanie odżywiania ludzi i narastającym problemie otyłości. Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że obecnie na świecie jest ponad bilion osób dorosłych z nadwagą, z czego przynajmniej 300 milionów jest otyłych. Wśród kluczowych powodów wymienia się zwiększoną konsumpcję wysokokalorycznych oraz bogatych w tłuszcze i cukry produktów żywnościowych, a także zmniejszoną aktywność fizyczną.