Liczba wyników: 789
Tak zwany "dobry cholesterol", tj. HDL, może pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji, a nawet chroni przed demencją, wynika z badań opublikowanych w Journal of the American Heart Association.
Cher - ikona popkultury i chirurgii plastycznej - nie ukrywa, że swą wiecznie gładką buzię i nieskazitelne ciało zawdzięcza zręcznym rękom lekarzy. Rozliczne inwazyjne ingerencje w urodę przysporzyły jej nie mniej sympatykków niż jej spektakularne sukcesy na estradzie i na ekranie, a ogromne grono fanów podziwia jej odwagę w kreowaniu swojego wizerunku. Starsza od niej o rok dwukrotna dziewczyna Bonda Maud Adams nie wstydzi się swoich zmarszczek. Ale Maud Adams, nawiasem mówiąc była żona chirurga plastycznego, a obecnie prezes firmy produkującej biokosmetyki - pochodzi ze Szwecji, kraju, gdzie kobiety traktują zmarszczki ze stoickim spokojem jako przejaw naturalnego i godnego procesu starzenia się.
Idąc po schodach nie możesz złapać oddechu? Biegniesz za uciekającym autobusem, a potem zadyszka trzyma Cię przez kilka przystanków? Szybko się męczysz? Nie masz kondycji? Może nadszedł czas na trening wydolnościowy?
Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.
Upragnione Słońce coraz chętniej spogląda na nas zza chmury. Tam, gdzie padną jego promienie, w ludziach zachodzi zmiana: wszyscy są pogodni, uśmiechnięci oraz pełni entuzjazmu. Są takie miejsca, gdzie promienie słoneczne uszczęśliwiają ludzi przez cały rok.
Typowa zachodnia dieta obfitująca w smażone potrawy i czerwone mięso może powodować zwiększenie ryzyka zawału serca o ponad jedną trzecią, informują redaktorzy magazynu „Circulation'.
Według wyników nowych badań przeprowadzonych przez naukowców z Queen's University w Belfaście w Wlk. Brytanii białka odkryte w skórze żaby mogą stać się niedługo zasadniczą częścią terapii ponad 70 poważnych schorzeń, w tym nowotworów i cukrzycy. Zespół odkrył dwa typy białek czy też peptydów, które można by w kontrolowanych warunkach wykorzystać do regulowania angiogenezy - procesu rozwoju naczyń krwionośnych w organizmie.
Eksperci i specjaliści ds. żywienia przekonują często o prozdrowotnych właściwościach błonnika. Niestety nierzadko również wszyscy zainteresowani nie dostają wystarczającej porcji informacji, kto i kiedy powinien stosować go w swojej diecie.
Mycie rąk mydłem z dozowników takich jak te znajdujące się w toaletach publicznych może potencjalnie narazić na większe ryzyko zakażenia niż w przypadku użycia samej wody, wynika z nowych badań.
Nastąpił nowy przełom w rozumieniu, jak funkcjonuje intensywne uczucie swędzenia. To może pomóc pacjentom zmagającym się z intensywnym, uporczywym świądem stanowiącym czasami skutek uboczny związany z niewydolnością nerek lub wątroby, cukrzycą, rakiem lub egzemą.