Liczba wyników: 5389
Osoby cierpiące na problemy psychiczne odznaczają się krótszą średnią długością życia.
Ogólna zdolność poznawcza (general cognitive ability, GCA) to zróżnicowany zestaw umiejętności takich, jak rozumowanie, pamięć i percepcja. Jej poziom we wczesnej dorosłości jest silniejszym wskaźnikiem funkcji poznawczych i rezerwy kognitywnej w późniejszym życiu niż inne czynniki, takie jak wykształcenie wyższe, złożoność wykonywanego zawodu lub zaangażowanie w aktywność intelektualną w starszym wieku.
Reakcje nerwów na różne rodzaje muzyki wpływają na regulację emocji. Jak się okazuje, szczególnie mężczyźni próbujący za pomocą muzyki radzić sobie ze złymi emocjami, negatywnie reagują na agresywne i smutne utwory.
Sprawdzono wpływ suplementacji żelazem na atrofię mięśni szkieletowych u pacjentów z nowotworem i cierpiących na inne choroby wyniszczające. Odkrycia rzucają światło na mechanizmy wyniszczające u ludzi z zaawansowanym stadium raka, u których skrajny zanik mięśni szkieletowych, zwany ogólnie kacheksją, sięga 80 proc.
Osoby z długotrwałymi objawami COVID-19, w tym mgłą mózgową, wykazywały zmniejszoną wydajność w testach różnych procesów umysłowych nawet do dwóch lat po zakażeniu wirusem.
Dzięki sztucznej inteligencji już wkrótce będziemy mogli po naciśnięciu jednego przycisku przewidzieć ryzyko rozwoju poważnych chorób w późniejszym życiu.
Wolontariat w późnym wieku ma związek z lepszymi funkcjami poznawczymi - w szczególności lepszą funkcją wykonawczą i pamięcią epizodyczną.
Przez ponad dwie dekady regularnie badano spożywanie różnych produktów, zwracając szczególną uwagę na nieodżywcze substancje słodzące powszechnie występujące w sztucznych słodzikach. Jak się okazało, długotrwałe spożywanie aspartamu, sacharyny i napojów dietetycznych było powiązane ze zwiększonymi ilościami tłuszczu w jamie brzusznej i w mięśniach.
Spożywanie większej ilości białka na śniadanie lub w porze obiadu może pomóc seniorom w utrzymaniu masy mięśniowej, pomimo upływu lat. Jednak wiele osób spożywa białko dość nierównomiernie w ciągu dnia, zauważają eksperci z Uniwersytetu w Birmingham.
Jedzenie śniadania po godzinie dziewiątej rano zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 59 proc. w porównaniu z porą pierwszego posiłku przypadającą przed godziną ósmą.