Liczba wyników: 1489
Dietetycy szeroko polecają ryby jako bardzo zdrowy element jadłospisu. Powinniśmy serwować je sobie co najmniej dwa razy w tygodniu. Okazuje się jednak, że jedząc ryby, dostarczamy sobie nie tylko wartościowych składników odżywczych, ale i plastiku...
Śniadanie to posiłek, o którym czasem zapominamy, jemy je w biegu o przypadkowej porze... a to błąd. Pierwszy posiłek powinniśmy zjeść maksymalnie do godziny po wstaniu. Dobrze zbilansowane śniadanie doda energii na cały dzień. Co w nim powinno się znajdować?
Menopauza, nazywana często okresem przekwitania, nie musi wiązać się z ograniczeniami i rezygnacją z dotychczas podejmowanych aktywności. Kobieta po 48. roku życia może nadal „rozkwitać”, realizować swoje pasje i czuć się spełniona niezależnie od zmian następujących w jej organizmie. W tym celu powinna zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Jak to zrobić?
Jakkolwiek paradoksalnie to brzmi, obserwujemy wręcz „modę" na rozmaite alergie na jedzenie. Wielu ludzi dość pochopnie wyrzuca ze swojego jadłospisu określone produkty, które - jak im się wydaje - mogą być dla ich organizmu wyzwaniem. Tymczasem rezygnacja z pewnych grup artykułów może być bardzo szkodliwa. Przedtem upewnij się, że naprawdę nie możesz czegoś jeść.
Do tej pory za głównego winowajcę przedwczesnego starzenia uznawano nadmierną ekspozycję na promieniowanie słoneczne. Niestety, to nie jedyny czynnik. Badania wykazały, że zmarszczkom i przebarwieniom sprzyja również smog. Jak się uchronić przed jego negatywnym działaniem?
Łopian większy (łac. Arctium lappa) od wieków stosowany był w leczeniu różnych chorób, w tym zapalenia stawów czy cukrzycy.
Codzienna higiena i przeglądy u stomatologa to fundament zdrowych zębów i dziąseł. Jednak nie możemy zapominać o witaminach i minerałach, które są równie ważne. Tylko niektóre z nich produkuje nasz własny organizm, pozostałe należy dostarczać organizmowi poprzez zdrową dietę oraz suplementację.
To, co jemy, nie tylko nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie, ale i może silnie reagować z zażywanymi lekami lub suplementami. Niektóre produkty i preparaty w żadnym wypadku nie powinny być łączone - szczególnie uważaj na poniższe kombinacje.
Niektóre produkty, choćby były dostępne cały rok, silnie kojarzą się z okresem bożonarodzeniowym. Część z nich warto sobie serwować w obfitości, bo wartości odżywcze, jakich dostarczają, są dla naszego organizmu bardzo dobre. Oto kilka świątecznych składników, które mogą nosić tytuł „super-jedzenia".
Koniec roku to okazja do podsumowan i nowych planów. Wielu ludzi podejmuje nowe wyzwania - postanowienia noworoczne mają ulepszyć życie w kolejnym roku. Dobrze jednak wiemy, że wielu z nich nie dotrzymamy, bo zabraknie nam trochę czasu, silnej woli, czy szczęścia... tych pięciu postanowień jednak łatwo będzie dotrzymać, a mogą znacznie poprawić samopoczucie na co dzień.