Liczba wyników: 6166
Otyłość jest nie tylko problemem estetycznym. Bardzo często osoby z nadwagą zaczynają z nią walczyć w rezultacie rozwijających się na jej tle chorób. Dla niezdecydowanych - podajemy kilka powodów, dla których warto ograniczać rosnącą masę tkanki tłuszczowej.
Już niewielka codzienna porcja orzechów (np. orzeszków ziemnych czy orzechów włoskich) może pomóc uchronić przed śmiercią z powodu raka i chorób serca. Wystarczy pół garści.
Wyższe ciśnienie krwi podczas ćwiczeń i opóźniony powrót do normalnego ciśnienia po wysiłku oznacza wyższe ryzyko nadciśnienia, chorób układu krążenia oraz zgonu u osób w średnim i starszym wieku.
Bezdech senny ma związek z wyższym ryzykiem rozwoju dny moczanowej. Nie oznacza to, że bezdech wywołuje dnę, być może po prostu niektóre czynniki rozwoju tych chorób są takie same.
Stres ma związek z wyższym ryzykiem wielu różnych chorób i jeśli się przedłuża, nie tylko bardzo obniża jakość życia, ale też ma przełożenie na liczne problemy ze zdrowiem fizycznym. Ustalono też, że bardzo źle wpływa na podejmowanie decyzji.
Nieprawidłowe odżywianie i niedostatek aktywności fizycznej to podstawowe przyczyny nadwagi i otyłości. Skutki otyłości to nie tylko ryzyko wystąpienia chorób w przyszłości, ale także wiele problemów zdrowotnych dotykających osoby otyłe już teraz.
Niedobór witaminy D jest związany z szeregiem problemów zdrowotnych - od chorób serca i cukrzycy do niektórych rodzajów raka. Okazuje się, że łączy się także z wyższym ryzykiem depresji.
Pogoda ma znaczny wpływ na nasze samopoczucie i może także zwiększać lub osłabiać objawy określonych chorób. Temperatura, ciśnienie i inne składniki aury nierzadko „odczuwamy w kościach". Sprawdź, jak warunki pogodowe przekładają się na problemy zdrowotne.
Rodzaj wykonywanej pracy nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Z badań wynika - co może wydawać się paradoksalne -, że wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych dotyczy m. in. pracowników służby zdrowia.
Uważa się, że witamina D chroni przed całym szeregiem chorób - od cukrzycy i osteoporozy po raka jelita grubego oraz choroby serca. Badania wykazują jednak, że niewielu ludzi dostarcza jej odpowiednie ilości, szczególnie w starszym wieku.