Liczba wyników: 2858
Wypijana codziennie filiżanka herbaty może pomóc cieszyć się lepszym zdrowiem w starszym wieku.
Niewielkie zmiany godziny jedzenia śniadania i kolacji mogą zmniejszyć tkankę tłuszczową.
Taka prosta czynność, jak zapisywanie myśli i uczuć dotyczących szczególnie stresujących wydarzeń, może pomóc ludziom z chorobami przewlekłymi poprawić stan zdrowia.
Każdy, kto codziennie je ponad 40 gramów wędlin lub innego rodzaju przetworzonego mięsa, prosi się o kłopoty: ryzyko przedwczesnej śmierci wzrasta o 18 procent na każde 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie.
Kiedy sprawdzono interakcje między mózgiem, naszym zachowaniem i układem odpornościowym, odkryto, że już przewidywanie radosnego śmiechu poprawia poziom hormonów chroniących zdrowie. Co więcej, oczekiwanie na doświadczenie śmiechu zmniejsza ilość potencjalnie szkodliwych hormonów stresu.
Forma witaminy B3, rybozyd nikotynamidu (NR), ma związek z korzyściami dla zdrowia sercowo-naczyniowego, metabolicznego i neurologicznego, ale nowe badania na University of Missouri wykazały, że NR może zwiększać ryzyko poważnych chorób, w tym raka.
Cykle diety, które przypominają post, wydają się zmniejszać objawy choroby Alzheimera u myszy, które zmodyfikowano genetycznie tak, by rozwijała się u nich demencja.
Kobiety, które stosują chemiczne produkty do prostowania włosów, są bardziej narażone na raka macicy w porównaniu z kobietami, które ich nie używają.
Codziennie serwuj sobie garść migdałów, to znacznie zwiększa produkcję maślanu, krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który wspomaga zdrowie jelit.
Niezdrowy mikrobiom jelitowy wywołuje zmiany w normalnej tkance piersi, które sprzyjają rozprzestrzenianiu się raka piersi do innych części ciała.