Liczba wyników: 3293
Brak uczucia sytości po posiłkach lub między nimi sprzyja przejadaniu się. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) wskazuje, które składniki odżywcze i produkty pomagają powstrzymać apetyt i utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Chociaż nie ma jednej definicji „super nasion" lub „super owoców", często opisuje się je jako dostarczające wielu ważnych składników odżywczych i przydające korzyści zdrowotnych. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) proponuje dziewięć nasion i owoców, które są szczególnie wartościowe.
Istnieją pewne biologiczne podstawy różnic między płciami w chorobach związanych z otyłością, dotyczą m. in. naczyń krwionośnych w tkance tłuszczowej.
Problemy poznawcze u pacjentów z cukrzycą, spowodowane powtarzającymi się okresami niskiego poziomu cukru we krwi można zmniejszyć dzięki przeciwutleniaczom.
Opracowano test krwi, który pomoże przewidzieć ryzyko choroby Alzheimera do 3,5 roku przed postawieniem diagnozy.
Złamanie kości to poważny problem zdrowotny - szczególnie w miarę starzenia się. Złamania szyjki kości udowej mogą być bardzo szkodliwe i skutkować niepełnosprawnością, utratą niezależności i wyższym ryzykiem śmierci. Na Uniwersytecie Edith Cowan ustalono jednak, w jaki sposób można osłabić ryzyko złamań w późniejszym życiu.
Uczeni sprawdzili, na ile witamina D lub olej rybny mogą zapobiegać nowotworom lub chorobom układu krążenia.
Dosładzane cukrem napoje mogą sprzyjać nowotworowi jelita grubego i okrężnicy.
Aby poprawić motywację do ćwiczeń, trzeba ograniczyć czas jedzenia posiłków.
Krew młodszych ludzi ma działanie odmładzające, gdy jest wtłaczana do starszych organizmów: starzejące się serca biją mocniej, mięśnie stają się silniejsze, a myślenie zyskuje na ostrości.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami