Liczba wyników: 2255
Według nowych badań mocna czarna kawa, która obudzi nas po kiepsko przespanej nocy, może zaburzyć kontrolę poziomu cukru we krwi.
Bezsenność zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 (T2D), wynika z nowych badań opublikowanych w czasopiśmie ‘Diabetologia', podobnie jak osiemnaście innych czynników.
Grillowanie i smażenie jest bardzo modne i najlepsi kucharze całego świata uczą, jak przygotować najdoskonalsze burgery czy steki. Jednak karmelizacja mięsa w wysokiej temperaturze może być szkodliwa dla zdrowia.
Osoby regularnie uczęszczajace na nabożeństwa żyją dłużej niż ludzie, którzy rzadko lub nigdy w nich nie uczestniczą, mówią uczeni z University of Colorado.
Jak wyjaśniają naukowcy z University of Guelph, nagły spadek poziomu glukozy, który ma miejsce, gdy jesteśmy głodni, może wpływać na nasz nastrój.
Dieta bogata w białko, szczególnie białko roślinne, wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
Kobiety, które doświadczają menopauzy przed 46 rokiem życia lub po 55-tych urodzinach, mają wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 - wynika z badania obejmującego ponad 124 tysiące uczestniczek.
Dieta, w której przeważają produkty pochodzenia roślinnego pozwala zmniejszyć ryzyko otyłości.
Lekarze z Ohio State University znaleźli wyraźny związek między kortyzolem (hormonem stresu) i wyższym poziomem cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.
Jedną z najbardziej charakterystycznych cech człowieka jest zdolność do empatii, czyli do postawienia się na miejscu innych. Nowe badanie pracowników University of Virginia sugeruje, że jesteśmy ‘zaprogramowani' do współodczuwania, ponieważ kojarzymy bliskich nam ludzi z samymi sobą.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami