Liczba wyników: 12712
Na Uniwersytetu Południowej Australii odkryto kolejny powód, dla którego wszyscy powinniśmy zwracać większą uwagę na zdrowie psychiczne: jest ono ściśle powiązane ze zmianami ciśnienia krwi i tętna.
Osoby, które regularnie jedzą owoce jagodowe, mogą mieć niższe ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Co więcej, mężczyźni mogą również jeszcze bardziej obniżyć to prawdopodobieństwo poprzez stałe serwowanie sobie jabłek, pomarańczy i innych źródeł bogatych w składniki o nazwie flawonoidy.
Szacuje się, że do 2050 roku nawet 152 milionów ludzi na całym świecie będzie zmagało się z chorobą Alzheimera. Jak dotąd, nie istnieją leki, które znacząco wpływałyby na zapobieganie lub odwracanie zaburzeń funkcji poznawczych. Coraz więcej dowodów pokazuje jednak, że dbałość o odpowiedni styl życia i osłabianie ryzyka naczyniowego ma korzystny wpływ na ogólną sprawność poznawczą.
Już jedna miseczka warzyw bogatych w azotany serwowana codziennie może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca, mówią uczeni z Edith Cowan University (ECU).
Drobne cząsteczki zanieczyszczeń powietrza mogą mieć szereg skutków dla zdrowia, a ekspozycja na ich wysokie stężenia jest czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Nowe badania prowadzone przez medyków z Massachusetts General Hospital (MGH) pokazują, że cząstki te są szkodliwe dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego - aktywują produkcję komórek zapalnych w szpiku kostnym, co prowadzi do zapalenia tętnic.
Ludzie nawet w dość złych okolicznościach patrzą na swoją przyszłość z optymizmem, zmienia się to nieco w późnej starości.
COVID-19 może wywoływać poważne powikłania sercowo-naczyniowe, w tym niewydolność serca, zawały i skrzepy krwi, które mogą skutkować udarami mózgu, ostrzegają lekarze University of Virginia.
Niedostatecznie długi i słaby jakościowo sen od jakiegoś czasu wiązano z zaburzeniami poznawczymi i chorobą Alzheimera. Teraz ustalono, że już jedna „zarwana" noc wywołuje wzrost poziomu markera demencji.
Uczeni postanowili sprawdzić, czy genetyczne związane z bezsennością mają też wpływ na wyższe zagrożenie chorobami serca i udarem mózgu.
Kolejne badania dowodzą związku pomiędzy florą bakteryjną jelit i zaburzeniami psychicznymi. Eksperci sądzą, że poprawa składu mikrobiomu może mieć wpływ na poziom intensywności problemów psychicznych. Poza tym jego analiza pozwala skuteczeniej walczyć z problemami układu trawiennego.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami