Liczba wyników: 10569
Integracja międzypokoleniowa, promocja kultury oraz sztuki ludowej Małopolski to cele projektu Regionalne Artepasje, który właśnie ruszył w Małopolsce. Inicjatywa prowadzona będzie w 10 powiatach regionu, a w jej trakcie będzie można wziąć udział np. w darmowych warsztatach ceramiki, haftu, koronkarstwa czy malowania na szkle. Przedsięwzięcie zainaugurowało spotkanie pod hasłem „Zalipiańskie malowanki”.
48-letnia Stacey Yepes doświadczyła objawów, które zidentyfikowała jako udar. Po udaniu się do szpitala jednak nie uzyskała spodziewanej diagnozy. Następnym razem smartfonem nagrała symptomy.
Istnieje związek pomiędzy poziomem hormonu stresu i osłabieniem pamięci krótkoterwałej u osób w wieku powyżej 65 lat, informują uczeni z University of Iowa.
Pracujący Polacy mają coraz mniej czasu na podjęcie decyzji, czy składkę emerytalną przekazywać do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, czy Otwartych Funduszy Emerytalnych. Na dokonanie wyboru ubezpieczony ma czas do końca lipca. Wielu rozważa swoją decyzję pod kątem wysokości świadczenia otrzymywanego na starość. Jednak, jak zaznaczają eksperci — bez względu na wybór — na godną emeryturę, nie ma co liczyć.
Nowe badanie łączy powszechną bakterię Helicobacter pylori w żołądku z problemem otyłości.
Najnowsze badania wykazały związek między niskim poziomem witaminy D i przedwczesną śmiercią, informuje Medical News Today.
Co najmniej sześć tysięcy kroków dziennie, oto „recepta" na uniknięcie problemów związanych z mobilnością w podeszłym wieku, szczególnie gdy jest się zagrożonym chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego.
Akademia Obywateli Trzeciego Wieku po raz drugi zaprasza krakowskich seniorów. W tym roku organizatorzy kładą nacisk na naukę przez doświadczenie – własne i innych. Rekrutacja już trwa, zgłoszenia będą przyjmowane do 22 czerwca lub do wyczerpania limitu miejsc. Wykład inauguracyjny odbędzie się w poniedziałek, 23 czerwca.
Amerykańscy i francuscy naukowcy odkryli, że im więcej kobieta ma pieprzyków, tym większym cechuje się ryzykiem raka piersi.
Czerwone mięso stanowi ważny element zbilansowanej diety, ale często wskazuje się, że jego większe ilości w jadłospisie mogą sprzyjać różnym chorobom. Teraz wykazano, że częste serwowanie sobie steków i innych tego rodzaju przysmaków może mieć wpływ na rozwój raka piersi.