Liczba wyników: 13669
Prawie 70% badanych, biorących udział w sondażu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, deklaruje sympatię do tych produktów. Pomimo że stwarzają one szerokie możliwości kulinarne – jak twierdzi ponad połowa respondentów – najczęściej spożywane są w formie tradycyjnych ziemniaków z wody. Czy brakuje nam pomysłów na ich wykorzystanie?
Wraz z początkiem jesieni wiele osób odczuwa pogorszenie nastroju, spadek formy, senność czy zwiększony apetyt na kaloryczne, niekoniecznie zdrowe potrawy. Część z nas najchętniej spędziłaby jesienne dni pod kocem, popijając jedną herbatę za drugą. Tymczasem, wystarczy odrobina chęci i kreatywności, by jesień kojarzyła nam się tylko i wyłącznie z dobrymi wspomnieniami.
Wiosną i latem, gdy przypada pełnia sezonu na wszelkie warzywa i owoce, znacznie łatwiej jest przygotować aromatyczny i apetyczny obiad. Jednak, gdy tylko drzewa zaczną przybierać bajeczne kolory, a chodniki pokryją się kasztanami, kreatywne gotowanie przysparzać może nieco większych problemów. Jak z całorocznych i prostych w smaku warzyw przygotować danie, którego nie powstydziłby się prawdziwy szef kuchni? Odpowiedzią są świeże zioła, które bez przeszkód uprawiać możemy w domu, przez cały rok.
Jednym z najpoważniejszych zagrożeń dla naszego zdrowia jest zanieczyszczenie powietrza – twierdzą zgodnie eksperci na całym świecie. Choć w Europie jakość tego, czym oddychamy, od lat się poprawia, w Polsce ta poprawa jest praktycznie nieodczuwalna, a ostatnie lata wydają się cechować tendencją odwrotną. Tymczasem według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) skażenie środowiska naturalnego jest przyczyną 15–20% wszystkich przedwczesnych zgonów. Według Raportu Europejskiej Agencji Środowiska, w 2013 roku w 41 europejskich krajach zanieczyszczenie powietrza samym tylko pyłem zawieszonym przyczyniło się do przedwczesnej śmierci ponad 460 tysięcy osób. W Polsce tę liczbę oszacowano na ponad 48 tysięcy.
Produkty o długim terminie przydatności do spożycia powszechnie uznaje się za zawierające konserwanty i chemiczne dodatki. Okazuje się jednak, że wcale nie musi być to prawdą, bo istnieją łatwe i skuteczne metody, zapewniające zachowanie trwałości produktów spożywczych bez użycia niepożądanych substancji. Jakie metody są wykorzystywane do konserwacji pieczywa?
Zdrowy senior to aktywny senior, bez względu na to, czy wspomnianą aktywnością są codzienne spacery, pływanie, czy coraz popularniejszy nordic walking. Rodzaj aktywności to kwestia preferencji i możliwości motorycznych. Liczy się przede wszystkim motywacja do działania, regularność i świadomość dobroczynnego wpływu ruchu na jakość życia.
Wielu ludzi w starszym wieku obawia się demencji, bo choroba oznacza kłopoty z samodzielnym funkcjonowaniem i odbiera niezależność. Demencja wiąże się ze starzeniem się, ale nie oznacza to, że każdy w pewnym wieku musi na nią zachorować. Właściwie, okazuje się, że jednemu na trzy przypadki otępienia można by zapobiec.
Jeśli pracujesz po godzinach, narażasz się na większe ryzyko chorób serca, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie The Lancet.
Qing Dai, czyli grupa roślin, do której należy m. in. indygowiec barwierski, to chińskie zioła, które mogą pomóc chorym na łuszczycę.
W minioną sobotę, 23 września 2017 r., na parkingu przy Pływalni Miejskiej „Garwolanka” w Garwolinie można było odwiedzić piąte Miasteczko Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego w ramach akcji informacyjno – edukacyjnej „60+ bezpieczni w ruchu drogowym”.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia