Liczba wyników: 2750
Sypiasz po osiem-dziewięć godzin dziennie, a i tak odczuwasz zmęczenie? Być może brakuje ci żelaza.
Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy?
Od wielu lat sytuacja się nie zmienia – polskie społeczeństwo nadal się starzeje. Jak podaje GUS w najnowszym raporcie zjawisko demograficzne w 2018 roku nie uległo zmianie w stosunku do obserwowanego przez minione 7 lat. Liczba ludności zmniejsza się począwszy od 2012 r. Stan ludności Polski na koniec wyniósł 38,4 mln. Z danych GUS wynika, że niezmiennie rośnie grupa osób w wieku 65 lat i więcej – w 2018 r. zwiększyła się o 212 tys. osób do wielkości ponad 6,7 mln.
Wiosna w pełni i chociaż pogoda najwyraźniej jeszcze nie zawsze o tym wie, przynosząc deszcz i chłód. Coraz częściej jednak mamy naprawdę słoneczne dni. Żeby się nimi bezpiecznie cieszyć, trzeba używać kremu ochronnego.
Światowy Dzień Zdrowych Dziąseł, obchodzony na całym świecie 12 maja, ma na celu zwrócenie uwagi na rosnące zagrożenia, jakie choroby dziąseł stwarzają dla zdrowia ogólnego. Z tej okazji, Polskie Towarzystwo Periodontologiczne, przedstawiło najnowsze doniesienia o związku bakterii występujących w zapaleniu przyzębia z chorobą Alzheimera i innymi chorobami ogólnymi, oraz o wzrastającym znaczeniu profilaktyki chorób przyzębia w tym kontekście.
Zaparcia to nieprzyjemna dolegliwość, która dotyczy wielu ludzi w różnym wieku. Wywołuje uczucie ociężałości, wzdęcia i bóle brzucha. Zobacz, dlaczego może cię męczyć obstrukcja.
Prawidłowe funkcjonowanie naszego układu kostnego zależy od wielu czynników, m.in. od aktywności fizycznej oraz odpowiedniej diety. W tym kontekście ważnymi składnikami codziennych posiłków są wapń i witamina D, które pomagają w utrzymaniu silnych i zdrowych kości.
Osoby w średnim wieku z otyłością brzuszną cechują się mniejszą objętością substancji szarej niż rówieśnicy o wadze w normie.
Międzynarodowe badania pokazują, że coraz więcej ludzi pije alkohol. Do 2030 roku połowa światowej populacji będzie sięgała po coś mocniejszego, a jedna czwarta co najmniej raz w miesiacu przekroczy zalecane dawki trunków.
Żyjemy w czasach, w których dostępność i różnorodność produktów spożywczych jest w zasadzie nieograniczona. I choć stare polskie przysłowie mówi, że od przybytku głowa nie boli – to czasami boli, bo jak wybrać to, co najlepsze dla naszego zdrowia?