Liczba wyników: 1871
Covid-19 może wywoływać szereg zaburzeń psychiatrycznych i neurologicznych, w tym udar mózgu, psychozę i zespół przypominający demencję.
Cukier różnego rodzaju jest są potrzebny, aby dostarczyć nam energii i w umiarkowanych dawkach przyczynia się do dobrego samopoczucia. Jego utrzymujcy się nadmiar jednak uszkadza komórki, a także może zwiększyć ryzyko rozwoju raka. Paracelsus miał rację, gdy mówił, że dawka substancji może stać się trucizną.
Siedmioro na dziesięcioro respondentów obawia się, że zły stan zdrowia ograniczy ich doświadczenia życiowe. Badanie dorosłych amerykańskich American Heart Association i sprawdza, jaką rolę odgrywa COVID-19 w prowadzeniu pełnego, swobodnego życia.
Znaczna ilość cukru w diecie wiąże się z większym nagromadzeniem tłuszczu wokół serca i brzucha, co jest ryzykowne dla zdrowia.
Starsze kobiety wydają się bardziej podatne na depresję i częściej długo się z nią zmagają.
Aż 42 proc. starszych pacjentów przez dwa lata po poważnej operacji doświadczają znaczącego pogorszenia funkcji poznawczych.
Chorzy na Covid-19 pacjenci z bardzo wysokim poziomem tzw. „hormonu stresu", tj. kortyzolu, częściej doświadczają nasilenia obajwów i śmierci,
Psychologowie z University of Leeds ostrzegają, że ludzie, którzy spędzają dużo czasu surfując po Internecie, częściej wykazują objawy depresji.
Różne emocje dominują w różnym okresie życia, to, jak zmienia się ich odczuwanie wraz z wiekiem, postanowili sprawdzić medycy z McLean Hospital.
Nadciśnienie grozi poważnymi chorobami, ale także zbyt niskie ciśnienie jest niekorzystne dla zdrowia - nowe badania wykazały, że seniorzy z niższym ciśnieniem wcześniej umierają.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami