Liczba wyników: 11969
Poziom rozprzestrzeniania się nowego koronawirusa może zależeć od poziomu wilgotności, uważają uczeni z Yale University.
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy może być tak samo szkodliwy dla zdrowia, jak jedzenie cukru w postaci samej fruktozy, mówią uczeni z University of California w Davis.
Pogląd, że wypoczynek jest marnotrawstwem i bezproduktywnością, prowadzi do osłabienia poczucia szczęścia i wyższego poziomu stresu oraz objawów depresji.
Starsi ludzie są mniej skłonni do podejmowania ryzyka dla potencjalnego zysku, a to może wynikać z niższego poziomu dopaminy w mózgu.
Słodziki miały być zdrowszym zamiennikiem wszechobecnego dzisiaj cukru. Okazuje się jednak, że ich stosowanie to działanie według przysłowia „zamienił stryjek sierkierkę na kijek" - mogą sprzyjać rozwojowi cukrzycy.
Niekonwencjonalny sposób walki ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi odkryli naukowcy obserwujący reakcję organizmu na regularne słuchanie muzyki.
Szacuje się, że 70 procent ludzi dorosłych cechuje się nietolerancją laktozę. Występuje ona, gdy organizm nie wytwarza dostatecznej ilości enzymu o nazwie laktaza potrzebnego do strawienia laktozy, czyli cukru mlekowego.
Soki owocowe kojarzą się ze zdrową dietą, gdyż ostarczają ważnych składników odżywczych. Okazuje się jednak, że wiele z nich zawiera taką samo ilość cukru i kalorii jako popularna cola.
Tabliczki z płatków zbożowych nierzadko lansowane jako zdrowa, dietetyczna przekąska, mogą być wręcz szkodliwym elementem naszego menu, ponieważ zawierają duże ilości cukru i tłuszczów.
Z badań wynika, że obwód talii jest związany z ryzykiem cukrzycy typu 2 niezależnie od poziomu wskaźnika masy ciała (BMI).