Liczba wyników: 1807
Jak wynika z nowych zaleceń Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA), diabetycy szczególnie powinni kontrolować poziom cholesterolu.
Ponownie trzeba się będzie zmierzyć z wysokimi temperaturami. Gdy słupek rtęci wzrasta, trzeba zachować szczególną czujność, by się nie odwodnić.
Niejednokrotnie już wykazywano związek między smażonym jedzeniem i problemami zdrowotnymi. Kolejne badanie potwierdziło wyższe zagrożenia chorobami serca w przypadku diety pełnej „smażeniny".
Słodkie napoje, np. te gazowane, ale także stuprocentowe soki, mogą zwiększać ryzyko niektórych nowotworów.
Papierosy wywołują wiele różnych chorób, w tym dolegliwości sercowo-naczyniowe, które u palaczy trzykrotnie częściej powodują śmierć w porównaniu z osobami niepalącymi.
Dla diabetyków utrzymywanie ciśnienia krwina poziomie nie wyższym niż 130/80 jest kluczowe, by mogli uchronić się przed zawałami i udarami.
Nowe badania potwierdzają dotychczasowe ustalenia: zaburzenia pracy układu krążenia w postaci migotania przedsionków zwiększają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Pełne słońca dni to nie tylko zagrożenie dla skóry, ale i oczu. Silne słoneczne światło niszczy wzrok. Pomocne są okulary przeciwsłoneczne i dieta pełna antyoksydantów.
Nadmiar kilogramów i tkanka tłuszczowa zagrażają zdrowiu serca, mówią uczeni z Karolinska Institutet w Sztokholmie i Cambridge University.
W ostatnim czasie popularyzuje się umiarkowane picie alkoholu, szczegolnie wina, jako sposobu na zachowanie zdrowia serca. Z drugiej strony, ze świata nauki dochodzą głosy, że każda dawka alkoholu może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Wydaje się, że kluczem do znalezienia odpowiedzi jest ilość serwowanych sobie drinków i czynniki jednostkowe.