Liczba wyników: 1489
Tylko 15 proc. Polaków pozwala sobie na zjedzenie ciastek ciastka 2-3 razy w tygodniu. 75 proc. sięga po takie słodycze przeciętnie raz w miesiącu. Ale w Tłusty Czwartek pączki jedzą niemal wszyscy - takie są wnioski z raportu „Polska na widelcu. Zwyczaje żywieniowe Polaków 2016”.
Niektórzy rozpoczęli intensywne treningi tuż po Sylwestrze, chcąc w tym roku odmienić swoje życie, inni dopiero teraz biorą się za poprawę swojej kondycji fizycznej. Jak zrobić to skutecznie?
Kiedy pod koniec i tuż po zimie pacjenci w aptece zaczynają narzekać na zmęczenie, osłabienie, senność i brak energii – wiadomo, że właśnie nadeszło... Przesilenie wiosenne, medycznie również nazywane zespołem wiosennego zmęczenia dotyczy wielu z nas. Przychodzi znienacka i może trwać nawet do kilku tygodni, ale na szczęście nie jest groźne. W zasadzie jest to sygnał, który wysyła nasz organizm, że sobie z czymś nie radzi, czegoś prawdopodobnie mu brakuje.
Czujesz, że zaczyna cię łamać, masz gorączkę, bóle głowy, stawów, mięśni, jesteś osłabiony i zaczyna cię męczyć katar i kaszel? To może być przeziębienie, a nawet grypa! Czy istnieje prosty sposób, żeby zapobiec atakowi wirusów? Tak – jednym z nich jest zdrowa dieta. Prawidłowe żywienie może wyposażyć organizm w cenne elementy, takie jak witaminy, które wspierając odporność, pomogą w budowaniu tarczy ochronnej przed wirusami i infekcjami.
Niektóre produkty zyskały sławę zdrowych i sądzimy, że stanowią świetny dietetyczny wybór, tymczasem „ukrywają" w sobie różne składniki, które mogą niweczyć nasze wysiłki w układaniu zdrowego jadłospisu.
Udar mózgu zajmuje trzecie miejsce (na pierwszym plasuje się zawał serca, na drugim nowotwory) na liście najczęstszych przyczyn zgonów. Jego występowanie szacuje się na około 140 przypadków na 100 tysięcy osób. Skutki udaru mogą być łagodne, bądź katastrofalne, czego jednak nie można wnioskować po samych objawach, stąd konieczna jest jak najszybsza pomoc medyczna.
Chwytać za serce. Mieć serce na dłoni. Kamień z serca. Serce nie sługa. Wkładać w coś całe serce… Każdy z nas potrafi wymienić przynajmniej kilka powiedzeń i frazeologizmów właśnie z sercem w roli głównej. Nic w tym dziwnego – to przecież jeden z najważniejszych organów w naszym ciele.
W zimowym okresie zazwyczaj nie przywiązujemy dużej wagi do ochrony i pielęgnacji włosów oraz skóry głowy. To błąd! Nieważne czy włosy są krótkie czy długie, farbowane czy naturalne – jeśli wiosną chcemy dumnie zdjąć czapki z głów, zimą koniecznie musimy o nie zadbać. Chcąc cieszyć się zdrową i piękną fryzurą, wystarczy przestrzegać 5 prostych zasad.
Superfoods (superjedzenie) to naturalna, nieprzetworzona żywność, bogata w składniki mające dobroczynny wpływ na nasz organizm, zyskująca coraz większą popularnośc. Nic nie wskazuje, że w tym roku trend ten się zmieni. "Super żywność" bowiem będzie coraz częściej obecna w naszej diecie również w tym roku. Jak, zgodnie z trendami kulinarnymi, wyglądać będzie lista superfoods na rok 2017?
Są w naszym kraju powszechne i niedrogie. Chętnie robimy z nich konfitury i dodajemy do ciast, a nawet dań mięsnych - śliwki, bo o nich mowa - powinny na stałe zagościć w menu, bo mogą przydać wielu korzyści dla zdrowia i urody.