Liczba wyników: 5356
Za związaną z wiekiem utratę siły mięśni odpowiada określony mechanizm biologiczny. Teraz zidentyfikowano lek, który może pomóc odwrócić ten proces.
Aromat olejku rozmarynowego może poprawić pamięć.
Osoby z cukrzycą i depresją, które przyjmują leki przeciwdepresyjne, mogą mieć niższe ryzyko przedwczesnego zgonu i poważnych powikłań cukrzycy.
Można lepiej wspierać seniorów w miarę ich starzenia się, gdy bierze się pod uwagę ich osobowość.
Podwyższony poziom określonych hormonów, w tym testosteronu, może powodować zaburzenia pracy mózgu, które z kolei mogą skutkować utratą wzroku u kobiet, ostrzegają z University of Birmingham.
Starsze osoby, które zaczynają doświadczać koszmarów, mogą wykazywać też wczesne objawy choroby Parkinsona.
Posiadanie zwierzęcia może pomóc osobom mniej odpornym na codzienny stres, mówią eksperci z Kingston University. Równocześnie jednak zaznaczają, że gdy właściciele uważają swoje zwierzaki za ważniejsze niż przyjaciele w ich życiu, może to skutkować nasileniem poczucia osamotnienia.
Zrównoważony sposób odżywiania się nie jest łatwym zadaniem. Stąd naukowcy sprawdzają możliwości przekształcenia produktów ubocznych owoców i warzyw - takich jak skórki lub miąższ wyrzucany podczas przetwarzania - w odżywcze składniki żywności i suplementy. Teraz wykazano, że odpady z jagód i persymony można przetworzyć na proszek bogaty w przeciwutleniacze, który korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową.
Odkryto, że niektóre rodzaje błonnika pokarmowego wywołują reakcję zapalną u części pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit, powodując nasilenie objawów.
Odpowiedź na stosunkowo zwięzłe pytanie: „jak to, co jemy, wpływa na nasze starzenie się?", jest nieuchronnie złożona. Podczas gdy większość analiz dotyczy wpływu pojedynczego składnika odżywczego na daną funkcję organizmu, ogólnie zdrowa dieta musi być rozważana na podstawie całych zestawów składników odżywczych.