Liczba wyników: 2369
Obecnie częste jest zjawisko zwane polifarmacją lub polifarmakoterapią - obejmuje ono jednoczesne stosowanie wielu leków. To zaś może uczynić daną osobę bardziej podatną na szkodliwe interakcje farmaceutyków, co jest szczególnie niebezpieczne u pacjentów z nowotworem, którzy mają przed sobą terapię.
Duża liczba znajomych na Facebooku może być uznawana za imponującą, ale okazuje się, że więcej kręgów społecznościowych online, to wyższe prawdopodobieństwo tego, że media społecznościowe staną się źródłem stresu.
Smażenie nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków. Prowadzi do powstania aldehydów, które uważa się za związane z pewnymi chorobami neurodegeneracyjnymi i kilkoma formami raka. Te toksyczne związki tworzą się w olejach, takich jak olej słonecznikowy, po podgrzaniu do temperatury do smażenia.
Codzienne jedzenie chleba, szczególnie pełnoziarnistego, może zapobiegać chorobom układu krążenia.
Stres sieje spustoszenie w umyśle i ciele. Przykładowo, wiąże się z wyższym ryzykiem depresji, chorób serca i chorób zakaźnych (bo osłabia odporność).
Na Washington State University znaleziono sposób na to, aby jedzenie smakowało słono, ale z mniejszą ilością chlorku sodu, którego większe ilości niekorzystnie wpływają na zdrowie.
Kupujący często zmieniają zdanie przy dokonywaniu wyborów, które wiążą się ze sprzecznymi celami.
Satysfakcja z życia intymnego u kobiet wzrasta wraz z wiekiem. Większość pań biorących udział w badaniu deklarowała częste podniecenie i orgazm, które utrzymują się do późnego wieku, pomimo niższego pożądania seksualnego w starszych latach.
Jednym ze skutków globalnego ocieplenia jest większa częstotliwość i intensywność ekstremalnych upałów, a to z kolei oznacza wyższe ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych, szczególnie u osób zmagających wcześniej z chorobami serca.
Białko sojowe może znacznie zmniejszyć nagromadzenie tłuszczu i trójglicerydów w wątrobach otyłych pacjentów.