Liczba wyników: 2649
Osoby z zaburzeniami psychotycznymi, takimi jak schizofrenia, są 2,5 razy bardziej narażone na rozwój demencji niż ludzie wolni od takich dolegliwości.
Indywidualne różnice w naszym DNA mają mniejsze znaczenie w okresie starzenia się i stawania się podatnymi na choroby związane z wiekiem, takie jak cukrzyca i nowotwory, mówią uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Osoby w wieku powyżej 60 lat, które spędzają dłuższy czas oglądając telewizję, mogą być narażone na zwiększone ryzyko rozwoju demencji.
Stosowanie przez osoby starsze leków rozrzedzających krew ma istotny związek z wyższym zagrożeniem powikłań krwiomoczu (obecności krwi w moczu), w tym wizytami na oddziałach ratunkowych, hospitalizacjami i zabiegami urologicznymi.
Związek pochodzący z zioła stosowanego w tradycyjnej chińskiej medycynie ziołowej jest skuteczny w łagodzeniu bólu i nie wykazuje właściwości uzależniających.
Takie zajęcia rekreacyjne, jak czytanie książki, uprawianie jogi i spędzanie czasu z rodziną oraz przyjaciółmi, mogą pomóc zmniejszyć ryzyko demencji.
Sprawdzono, czy istnieje związek między wiekiem a zmęczeniem. Jak się okazuje liczba przeżytych lat ma wpływ na sposób doświadczania zmęczenia.
Zmęczenie organizmu wywołane przewlekłym i trwającym przez długi czas stresem może prowadzić do zwiększonego ryzyka śmierci z powodu raka.
Odpowiedź na stosunkowo zwięzłe pytanie: „jak to, co jemy, wpływa na nasze starzenie się?", jest nieuchronnie złożona. Podczas gdy większość analiz dotyczy wpływu pojedynczego składnika odżywczego na daną funkcję organizmu, ogólnie zdrowa dieta musi być rozważana na podstawie całych zestawów składników odżywczych.
Szałwia może poprawić pamięć. Brytyjczycy odkryli, że osoby przyjmujące kapsułki z olejem szałwiowym, znacznie lepiej wypadali na teście zapamiętywania słów.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia